«Για νέα πρόοδο» στις σχέσεις Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής έκανε λόγο σήμερα ο πρόεδρος της πρώτης, Χου Ζιντάο, κατά την επίσκεψη στην Κίνα δύο αμερικανών υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Ads

«Η Κίνα χαιρετίζει τα νέα βήματα προόδου στις σινο-αμερικανικές σχέσεις», δήλωσε ο πρόεδρος Ζιντάο, υποδεχόμενος τον βασικό σύμβουλο οικονομικών θεμάτων του Μπαράκ Ομπάμα, Λάρι Σάμμερς, και τον επιτετραμμένο σύμβουλο του αμερικανού προέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τόμας Ντόνιλον.

«Στους τομείς του εμπορίου και της οικονομίας, της ενέργειας, της προστασίας του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και των ανταλλαγών μεταξύ των λαών, η συνεργασία μας συνεχώς διευρύνεται και ενισχύεται», δήλωσε ο κ. Χου.

Οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον έχουν σαφώς βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα μετά την συνάντηση των προέδρων των δύο χωρών στο περιθώριο των συνόδων κορυφής της G8 και της G20 στον Καναδά. Ο πρόεδρος Ζιντάο μάλιστα αποδέχθηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε στο Τορόντο ο Μπαράκ Ομπάμα να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν έχει ακόμη οριστεί η ημερομηνία της επίσκεψης.

Ads