«Το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου δεν πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης» υποστήριξε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, μετά το τέλος της συνάντησής της με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Στο ίδιο μήκος κύματος γεννήθηκε και ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Ads

 
«Χρειάστηκε να πάρουμε μέτρα τα οποία δεν πρέπει να αποτελούν πρότυπο για ένα στέρεο, ασφαλές τραπεζικό σύστημα στη Ευρώπη», δήλωσε η Μέρκελ στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ρώσο πρόεδρο.
 
Από την πλευρά του, ο Βλ. Πούτιν δήλωσε πως περιμένει ότι η λύση που εφαρμόστηκε στην Κύπρο «θα αποτελέσει μοναδική περίπτωση» και πως «τέτοιες μέθοδοι δεν θα εφαρμοστούν και πάλι στο μέλλον».
 
Αναφερόμενη στους ελέγχους των ρωσικών Αρχών σε γερμανικά πολιτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ρωσία, η καγκελάριος χαρακτήρισε «ενόχληση και επέμβαση» τον έλεγχο των σκληρών δίσκων ηλεκτρονικών υπολογιστών που κατασχέθηκαν από τα εν λόγω ιδρύματα και επανέλαβε ότι η Γερμανία ελπίζει ότι η εργασία των ιδρυμάτων θα συνεχιστεί χωρίς εμπόδια. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ, «η Γερμανία εύχεται στην Ρωσία μια ‘ζωντανή’ κοινωνία των πολιτών».
 
Για το ζήτημα των ΜΚΟ, ο Βλ.Πούτιν υπεραμύνθηκε της ρωσικής νομοθεσίας, η οποία, όπως ανέφερε, προβλέπει έλεγχο της χρηματοδότησης των Οργανώσεων και τόνισε ότι η ροή κεφαλαίων προκάλεσε την ανησυχία των Αρχών. «Οι πολίτες μας έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν από πού έρχονται αυτά τα χρήματα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι ανάλογη νομοθεσία ισχύει και σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ.