«Καταφύγιο σε τρομοκράτες προσφέρει η Κούβα» δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι οι πολίτες της καθώς και όσοι φθάνουν στις ΗΠΑ από τη χώρα αυτή, πρέπει να περιλαμβάνονται στη αμερικανική λίστα των ταξιδιωτών που υπόκεινται σε επισταμένους ελέγχους.

Ads

Όπως σημείωσε ο αμερικανός αξιωματούχος από πέρυσι «η κουβανική κυβέρνηση συνέχισε να προσφέρει καταφύγιο σε αρκετούς τρομοκράτες», κυρίως σε μέλη της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ και σε αντάρτες των κολομβιανών οργανώσεων Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) και του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN).

«Η κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο θα επέτρεπε επίσης, σε αμερικανούς φυγάδες –μεταξύ τους ορισμένα μέλη εξτρεμιστικών ομάδων– να διαμείνουν νόμιμα στο νησί», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σαν απάντηση στο διάβημα διαμαρτυρίας της Κούβας προς τον Τζόναθαν Φάραρ, τον επικεφαλής του Τομέα αμερικανικών συμφερόντων στην Αβάνα και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για την απόφαση της Ουάσινγκτον να ενισχύσει τους ελέγχους των επιβατών στα αεροπλάνα με προορισμό τις ΗΠΑ.

Ads

Στην ανακοίνωσή της η κουβανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει τα νέα μέτρα «ένα πολιτικά υποκινούμενο» κόλπο των ΗΠΑ για να αιτιολογήσουν το 47χρονο εμπορικό εμπάργκο που έχουν επιβάλει στο νησί.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτή τη νέα εχθρική ενέργεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ», τονίζεται στην ανακοίνωση της κουβανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κατάλογο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κούβα, Σουδάν, Ιράν και Συρία, είναι τα τέσσερα «κράτη που στηρίζουν την τρομοκρατία στον κόσμο».

Επιπλέον, η Κούβα περιλαμβάνεται στη «μαύρη λίστα» της Ουάσινγκτον με τις 14 χώρες των οποίων οι πολίτες στο εξής υποβάλλονται σε πρόσθετους ελέγχους ασφαλείας, μετά την απόπειρα ανατίναξης αεροσκάφους των αερογραμμών Northwest Airlines στις 25 Δεκεμβρίου που εκτελούσε πτήση από το ‘Αμστερνταμ στο Ντιτρόιτ από έναν 23χρονο Νιγηριανό.