Τις απελάσεις των Ρομά από την Γαλλία επέκρινε σήμερα η γραμματεία του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας (ECRI), χαρακτηρίζοντάς τες ως μία ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη.

Ads

Η ECRI είναι «βαθύτατα ανήσυχη για την αντιμετώπιση των μεταναστών Ρομά στην Γαλλία και εκφράζει την απογοήτευσή της για αυτήν την ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη» αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο Στρασβούργο.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, οι δηλώσεις των ανώτερων αξιωματούχων και η κυβερνητική δράση (της Γαλλίας) στιγμάτισαν τους μετανάστες Ρομά, οι οποίοι παρουσιάστηκαν συλλογικά ως δράστες ποινικών παραβάσεων» προσθέτει η ECRI.

Η ECRI αποδοκιμάζει το γεγονός ότι «η Ρομά θεωρούνται ως οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την κατάχρηση των κανόνων της ΕΕ περί ελεύθερης κυκλοφορίας».

Ads

«Οι κυβερνητικές πολιτικές και οι νομοθετικές προτάσεις, που βασίζονται σε διακρίσεις εξαιτίας της εθνοτικής καταγωγής είναι απαράδεκτες και έρχονται σε αντίθεση με τις νομικές υποχρεώσεις που ισχύουν σε όλα τα 47 κράτη- μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης» σημειώνει η γραμματεία του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

«Μια πολιτική που βασίζεται στις αναγκαστικές απελάσεις και στα μέτρα παρότρυνσης προκειμένου να εγκαταλείψουν την Γαλλία δεν μπορεί να παράσχει μία βιώσιμη απάντηση στο πρόβλημα» προσθέτει η ECRI.

Την αντίθεση του στην δράση της Γαλλίας εναντίον των Ρομά εξέφρασε και ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φέρχοφστατ, αναφέροντας ότι οι ευρωπαϊκές αξίες «χλευάστηκαν».

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου ζήτησε την διεξαγωγή μιας συζήτησης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις αρχές Σεπτεμβρίου σχετικά με το θέμα των Ρομά.

«Το Κοινοβούλιο πρέπει να υπενθυμίζει τις αρχές και η Επιτροπή πρέπει να εξασφαλίσει μεγαλύτερο σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων» τόνισε ο Γκι Φέρχοφστατ.