Ο επικεφαλής του συμβουλίου των μουφτήδων της Ρωσίας Ραβίλ Γκαϊνούντιν κατήγγειλε τον εξοστρακισμό από την ορθόδοξη πλειοψηφία των 20 εκατομμυρίων μουσουλμάνων της χώρας, υπογραμμίζοντας πως «αυτό αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα».

Ads

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Κομερσάντ αναφέρει ότι «σύμφωνα με το Σύνταγμα, ορθόδοξοι και μουσουλμάνοι έχουν ίσα δικαιώματα. Δυστυχώς όμως πολλοί ορθόδοξοι εκτιμούν πως, επειδή είναι πλειοψηφία, κάνουν τη Ρωσία μια ορθόδοξη χώρα» και προσθέτει ότι «οι μουσουλμάνοι θα ήθελαν να ήταν οι ορθόδοξοι καλύτερα προδιατεθειμένοι απέναντί τους και να μην πίστευαν πως είναι οι μόνοι που έχουν δικαίωμα στη ζωή, ενώ οι άλλοι δεν είναι παρά διάφορα είδη ξένων»

«Το Ισλάμ έφτασε στη γη μας πριν εκχριστιανιστεί η Ρωσία. Χωρίς τους μουσουλμάνους δεν θα υπήρχε ρωσικό κράτος», τονίζει ο μουφτής σημειώνοντας ότι η κατασκευή τζαμιών στη Ρωσία «εμποδίζεται από τους εθνικιστές και τους ισλαμοφοβικούς».

Ο μουφτής επικρίνει επίσης την πρωτοβουλία να διεξάγονται στα σχολεία πολλών περιφερειών μαθήματα ορθόδοξης κατήχησης που «εμφυσούν την ιδέα της ανωτερότητας ενός πολιτισμού και ενός πληθυσμού έναντι των άλλων». Αν αυτή η πρωτοβουλία συνεχιστεί, «θα είναι μια βραδυφλεγής βόμβα που θα εκραγεί στις επόμενες δεκαετίες και μια σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη», τονίζει.

Ads