Ο Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι αν η Ιρανή Σακινέχ Μοχαμαντί -Αστιανί, που έχει καταδικαστεί σε θάνατο δια λιθοβολισμού από το ιρανικό καθεστώς εκτελεσθεί τότε το Ιράν θα τεθεί «στο περιθώριο των εθνών».

Ads

«Πρέπει να πω ότι όλοι έχουμε αναστατωθεί από αυτή τη βαρβαρότητα με την οποία απειλείται η Σακινέχ», δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος και σε πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Νικολά Σαρκοζί είπε: «Και ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί παρενέβη προσωπικά. Είπε ότι στο εξής είμαστε υπεύθυνοι για τη ζωή της και για την τύχη της. Είναι αδελφή όλων μας γιατί είναι μια γυναίκα που απειλείται από τη χείριστη των βαρβαροτήτων».

Ακόμη εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διεθνής πίεση έχει ήδη αποφέρει «ένα πρώτο αποτέλεσμα» υπογραμμίζοντας ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν.

Ads

«Η υπόθεση δεν έχει κερδηθεί αλλά πιστεύω ότι το Ιράν και η ιρανική ηγεσία πρέπει να κατανοήσουν ότι αυτή η πράξη βαρβαρότητας θα θέσει το Ιράν στο περιθώριο των εθνών», πρόσθεσε.

Η 43χρονη Σακινέχ καταδικάστηκε το 2006 σε 10ετή κάθειρξη για συνέργεια στη δολοφονία του συζύγου της, μαζί με έναν από τους εραστές της και σε λιθοβολισμό για μοιχεία, σύμφωνα τα όσα υποστηρίζουν οι ιρανικές αρχές.