Την προσφυγή της Πορτογαλίας για βοήθεια στο μηχανισμό στήριξης «απομάκρυνε» για άλλη μια φορά ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες δηλώνοντας ότι η χώρα παραμένει «πολύ αποφασισμένη» να μην προσφύγει σε εξωτερική βοήθεια, παρά την αυξανόμενη πίεση από τις αγορές. Εν τω μεταξύ σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s υποβάθμισε κατά μια βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας. Παράλληλα ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, συγκάλεσε για την Πέμπτη το «Συμβούλιο του Κράτους», μετά την παραίτηση της Σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας και με στόχο τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ads

«Η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να το πράξει. Είμαστε πολύ αποφασισμένοι ότι αυτό δεν θα συμβεί» δήλωσε ο Ζοζέ Σόκρατες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφορικά με την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης. «Απλά, οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί. Έχουν επιδεινωθεί για τις τράπεζες μας, την οικονομία μας και την δημοκρατία μας» παραδέχθηκε.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s υποβάθμισε την Τρίτη κατά μια βαθμίδα και την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, την οποία είχε ήδη υποβαθμίσει κατά δυο βαθμίδες την περασμένη εβδομάδα. Για τον οίκο αυτό η Πορτογαλία αξιολογείται πλέον με BBB-, την τελευταία της κατηγορίας των επενδύσεων, με αρνητική προοπτική.

Πάντως, την εκτίμηση ότι η Πορτογαλία ως τον Ιούνιο θα προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης φέρεται να διατυπώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Την ίδια περίοδο εξάλλου αναμένεται να έχει αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις πρόωρες εθνικές εκλογές.

Ads

Η εφημερίδα επικαλείται υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, και στενό συνεργάτη του Σόιμπλε, σύμφωνα με το οποίο είναι «πρακτικά αναπόφευκτη» η ένταξη της χώρας στον EMΣ. Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι η Λισαβόνα είναι επιφυλακτική να ζητήσει διεθνή βοήθεια, καθώς ανησυχεί ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει περικοπές κρατικών δαπανών ως προϋπόθεση για τη χορήγηση δάνειο.

Εκπρόσωπος του υπουργείου απέφυγε επισήμως να σχολιάσει τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε στενός συνεργάτης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη γερμανική εφημερίδα. «Η πρωτοβουλία της ένταξης στο μηχανισμό εναπόκειται στη δικαιοδοσία κάθε χώρας και αυτό δεν έχει αλλάξει» απάντησε χωρίς να διαψεύσει το περιεχόμενο των δηλώσεων. Πάντως, το Βερολίνο θα επιμείνει στη θέση ότι η Λισαβόνα θα πρέπει να διαπραγματευτεί το πρόγραμμα λιτότητας με το ΔΝΤ.