«Η χώρα είναι σε πένθος», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζον Κέι, καθώς δεν υπάρχει πλέον ελπίδα να βρεθούν ζωντανοί οι 29 μεταλλωρύχοι που φέρονταν ως αγνοούμενοι τις τελευταίες πέντε ημέρες σε ορυχείο της χώρας, μετά τη δεύτερη έκρηξη που σημειώθηκε σε αυτό σήμερα, Τετάρτη. «Είναι μια εθνική τραγωδία. Είμαστε μια χώρα σε πένθος», πρόσθεσε ο κ. Κέι.

Ads

«Πρέπει δυστυχώς να ανακοινώσω στους Νεοζηλανδούς ότι σημειώθηκε μια πολύ ισχυρή έκρηξη σήμερα, γύρω στις 14:37′ (τοπική ώρα / 03:37′ ώρα Ελλάδος) στο υπέδαφος και ότι εξαιτίας της έκρηξης αυτής, κανείς δεν επέζησε», δήλωσε ο Γκάρι Νόουλς, ο διοικητής της αστυνομίας και συντονιστής των επιχειρήσεων διάσωσης. «Όλοι χάθηκαν», πρόσθεσε.

Η δεύτερη έκρηξη ήταν «πάρα πολύ ισχυρή», κατά την αστυνομία αλλά και ειδικούς. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι ουδείς επέζησε και όλοι χάθηκαν. Αυτό είναι ένα από τα πιο τραγικά πράγματα που χρειάστηκε να κάνω ως αστυνομικός», δήλωσε ο αξιωματούχος της Νεοζηλανδικής αστυνομίας Γκάρι Νόουλς.

Τα θύματα, ηλικίας 17 έως 62 ετών, ήταν 24 Νεοζηλανδοί, δύο Αυστραλοί, δύο Βρετανοί και ένας Νοτιοαφρικανός. Μετά την έκρηξη της περασμένης Παρασκευής που σημειώθηκε στο ορυχείο Pike River, δύο εργάτες ελαφρά τραυματισμένοι είχαν καταφέρει να βγουν στην επιφάνεια.

Ads