Η Ιρλανδία είναι πιθανόν να καταλήξει στην αποδοχή του δανείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο εκτιμάται ότι «θα έχει ύψος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, Πάτρικ Χόνοχαν.

Ads

«Η πρόθεση και η προσδοκία είναι, τόσο από την πλευρά τους όσο και προσωπικά από την δική μου, να πραγματοποιήσουμε αποτελεσματικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις ώστε να καταστεί διαθέσιμο και να συναφθεί ως αναγκαίο ένα δάνειο» δήλωσε στην κρατική RTE ο κ.Χόνοχαν.

«Μιλάμε σίγουρα για ένα πολύ σημαντικό δάνειο… δεκάδων, ναι, δισεκατομμυρίων μολονότι δεν γνωρίζω να έχει μέχρι στιγμής να έχει καθοριστεί το ακριβές του ύψος» δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας. Βέβαια, την τελική απόφαση θα λάβει η κυβέρνηση της χώρας, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Αλλά και ο ο υπουργός Οικονομικών της χώρας δήλωσε σήμερα πως η Ιρλανδία θα χρειαστεί σαφώς κάποια μορφή εξωτερικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τραπεζικού της τομέα. «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα μας, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε χωρίς ένα λειτουργικό τραπεζικό σύστημα και είναι σαφές ότι θα χρειαστούμε κάποια μορφή εξωτερικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που υπάρχουν εκεί», δήλωσε ο Μπράιαν Λένιχαν σε συνέντευξη του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό RTE.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι στην Ιρλανδία πρόκειται να μεταβεί άμεσα κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνους Νομισματικού Ταμείου, με αποστολή να ξεκινήσει άμεσα εργασίες, σε μία επείγουσα προσπάθεια αναστήλωσης του παραπαίοντος τραπεζικού συστήματος της χώρας, μία διαδικασία η οποία μάλλον θα οδηγήσει στην επιχείρηση διάσωσης παρά τους ως τώρα δισταγμούς του Δουβλίνου.

Σύμφωνα πάντως με τον επιχειρηματικό συντάκτη του BBC, Robert Peston, δήλωσε πως αναφορικά με την αντίσταση της Ιρλανδίας σε μια «διάσωση», το «παιχνίδι έχει τελειώσει». «Η Ιρλανδική κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει αντίθετα στις συμβουλές των εταίρων της τής ευρωζώνης και της κεντρικής τράπεζάς της». Αν το έκανε, συνεχίσε ο Peston, οι εμπορικοί πελάτες των τραπεζών της Ιρλανδίας θα επιτάχυναν τις αναλήψεις τους, κάτι το οποίο θα μπορούσε να είναι καταστροφικό.

Πηγές του ιρλανδικού Independent, πάλι, αναφέρουν πως αντιπροσωπεία της ΕΚΤ έφθασε στην Ιρλανδία μόνον για να προσφέρει «συμβουλές εμπειρογνώμονα» και δεν προετοιμάζεται να προσφέρει κατ’ εξαίρεση λύσεις χρηματοδότησης στις προβληματικές τράπεζες της χώρας, απαντώντας ουσιαστικά στις προτάσεις που διαδόθηκαν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να προσφέρει πιο μακροπρόθεσμους δανειακούς όρους στις ιρλανδικές τράπεζες ώστε να μειωθεί η χρηματοδοτική πίεση που αυτές δέχονται.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλόντ Τρισέ εξέφρασε τη «βαθιά του ανησυχία» σχετικά με την οικονομική και δημοσιονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης, η οποία βρίσκεται σε κρίση εξαιτίας της ιρλανδικής κρίσης χρέους.

Από την πλευρά της, η γερμανική Κεντρική Τράπεζα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την ύπαρξη επιπτώσεων επί της πορείας οικονομικής ανάπτυξης από την κρίση χρέους που παρατηρείται στην Ευρώπη και κάλεσε τους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν στη διάσωση κρατών. Όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο, η Bundesbank κάλεσε τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων να βοηθήσουν στην ανάληψη του κόστους διάσωσης ευρωπαϊκών κρατών, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης και υποστηρίζονται από τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Η έκκληση αυτή της γερμανικής κεντρικής τράπεζας σημειώνεται σε υποστήριξη του αιτήματος της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού με τη συμμετοχή ιδιωτών κατόχων ομολόγων για την ανάληψη μέρους του κόστους διάσωσης κρατών που θα αντιμετωπίσουν ενδεχομένως προβλήματα χρηματοδότησης.

O εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση για το ποια μέτρα σχεδιάζονται από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με μελλοντικά σχέδια διάσωσης για άλλα ευρωπαϊκά κράτη τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικεντρώνεται στην προπαρασκευαστική εργασία που διεξάγεται με την Ιρλανδία «ώστε να είμαστε έτοιμοι, εάν κάποια στιγμή ζητηθεί βοήθεια, κάτι που δεν ισχύει σήμερα». Ο Α. Αλταφάζ επανέλαβε ακόμη πως δεν υπάρχουν συναντήσεις αυτή την περίοδο για το ενδεχόμενο στήριξης και άλλων κρατών-μελών πέρα από την Ιρλανδία.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πάλι, εκτιμά ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν επαρκή ικανότητα να ενεργήσουν» για την επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ιρλανδίας, όπως δήλωσε σήμερα η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ Κάρολιν Ατκινσον. «Ένας ορισμένος αριθμός χωρών, οι θεσμοί της ΕΕ και εθνικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή μέτρα δημοσιονομικής μεταρρύθμισης, διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς και μέτρα για την εγκαθίδρυση ειδικών μηχανισμών που έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία», επισήμανε.

Η κ. Ατκινσον πρόσθεσε ότι η αποστολή που το ΔΝΤ έστειλε στο Δουβλίνο δεν έχει ως στόχο να συζητήσει τους όρους ενός δανείου στη χώρα. «Δεν είμαστε σε συζητήσεις για ένα πρόγραμμα βοήθειας σήμερα. Κάνουμε τεχνικές συζητήσεις αυτή τη στιγμή», σημείωσε.

Κριστίν Λαγκάρντ: «Δεν κινδυνεύει η Ευρωζώνη»

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας εκτίμησε ότι η Ευρωζώνη δεν κινδυνεύει να διαλυθεί εξαιτίας των τριγμών που προκαλεί η κρίση αξιοπιστίας της Ιρλανδίας. «Όχι, δεν υπάρχει κίνδυνος να διαλυθεί η Ευρωζώνη» δήλωσε η Λαγκάρντ στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. Η Γαλλίδα υπουργός πρόσθεσε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να συμμετάσχει στη βοήθεια προς την Ιρλανδία παρότι δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης, πιθανότατα μέσω ενός διμερούς δανείου.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της μεγάλης ιταλικής τράπεζας UniCredit, Federico Ghizzoni, δήλωσε πως οι ανησυχίες για το κρατικό χρέος της Ιρλανδίας τον κάνουν να έχει «εφιάλτες για όλη την Ευρώπη συνολικά», προσθέτοντας πως το θέμα πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί καθώς διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης και η ισχύς του ευρώ. Η Ευρώπη έχει τα αναγκαία εργαλεία να αντιμετωπίσει την κρίση αλλά η διαδικασία «χρειάζεται να επισπευσθεί», ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές και να περιορισθεί η μεταβλητότητά τους, σημείωσε.