Φορτισμένο παραμένει το κλίμα στην Αλβανία μετά τα χθεσινά αιματηρά γεγονότα που κόστισαν τη ζωή σε τρεις διαδηλωτές, στο πλαίσιο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στα Τίρανα. Με σημερινές του δηλώσεις, ο πρωθυπουργός της χώρας, Σαλί Μπερίσα, τόνισε ότι «η Αλβανία δεν θα γίνει Τυνησία» και ότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει την εξουσία δια της βίας. Νέες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, ενώ υπάρχει ο φόβος για ξέσπασμα συγκρούσεων.

Ads

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδήλωσης, περισσότεροι από 20 χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα τον οποίο κατηγορούν για διαφθορά. Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 50, εκ των οποίων οι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ημέρα εθνικού πένθους κήρυξε τη σημερινή ημέρα το σοσιαλιστικό κόμμα, διαμηνύοντας ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν. Όπως καταγγέλλει το ίδιο, αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ελεύθεροι σκοπευτές αλλά και αστυνομικοί που βρίσκονταν στο προεδρικό μέγαρο, πυροβόλησαν εναντίον των χιλιάδων διαδηλωτών που ζητούσαν την παραίτηση του Σαλί Μπερίσα και τη διενέργεια εκλογών.

Ads

«Η αντιπολίτευση θα τηρήσει σήμερα το πένθος, αλλά αφού τιμήσουμε τους νεκρούς, σε μία ένδειξη ελευθερίας και δικαιοσύνης, διαβεβαιώνουμε τον Σαλί ότι θα τον αντιμετωπίσουμε με όλη την ιστορική και πολιτική ευθύνη που αισθανόμαστε για να απαλλαγούμε από αυτό το ανυπόφορο καθεστώς των κλεφτών», είπε ο Ράμα.

Από την πλευρά του, ο Σαλί Μπερίσα υποστήριξε ότι οι διαδηλωτές δεν πυροβολήθηκαν από όπλα της αστυνομίας ή της εθνικής φρουράς, ενώ εξαπέλυσε κατηγορίες κατά του ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα. Τον κατηγόρησε μάλιστα για τα επεισόδια, δηλώνοντας ότι «όλο αυτό ήταν μια χυδαία ηθική πράξη του». Παράλληλα, υποστήριξε ότι χρησιμοποίησε εγκληματικά στοιχεία και λαθρέμπορους που επιχείρησαν να μετατρέψουν τα Τίρανα σε Τύνιδα και κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν την προσεχή Τετάρτη στα Τίρανα «κατά της βίας».

Έκκληση για ηρεμία απηύθυνε ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι και ο δήμαρχος Τιράνων και αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα. Ο τελευταίος, διεμήνυσε ότι «οι εκλογές και όχι η βία είναι η λύση για αλλαγή διακυβέρνησης στη χώρα».

Όπως δήλωσε στο τοπικό κανάλι News 24, το οποίο μετέδωσε πρώτο την είδηση για το θάνατο των διαδηλωτών, χειρουργός του Στρατιωτικού Νοσοκομείου των Τιράνων, «τα σημάδια δείχνουν ότι πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση με όπλο μικρού διαμετρήματος. Ήταν νεκροί όταν τους έφεραν εδώ». Η γενική εισαγγελία ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι άρχισε τις έρευνες για τη διαλεύκανση των θανάτων και όλων των χθεσινών γεγονότων.

Υπενθυμίζεται ότι αφορμή για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα από την Παρασκευή στη χώρα, ήταν η δημοσιοποίηση βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιλίρ Μέτα να ζητά από τον τότε υπουργό Οικονομίας, Ντρίταν Πρίφτι, να ακυρώσει δύο διαγωνισμούς για συμβόλαια εκμετάλλευσης ενός υδροηλεκτρικού σταθμού, ώστε να ευνοηθεί μια άλλη εταιρία. Η αντιπολίτευση άσκησε πιέσεις για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, καλώντας σε αντικυβερνητική διαδήλωση.

Σημειώνεται ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας είχε ζητήσει επανάληψη των βουλευτικών εκλογών, μετά τις κάλπες του Ιουνίου του 2009, στις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα επικράτησε με πολύ μικρή διαφορά, και απείχε από τις συνεδριάσεις της βουλής. Ωστόσο, οι όποιες προσπάθειες για να σπάσει το αδιέξοδο στο συγκεκριμένο ζήτημα αποδείχθηκαν ατελέσφορες.