Χ

Ads
ωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου της ιταλικής Βουλής Τζανφράνκο Φίνι με τον γραμματέα της Λέγκα και υπουργό θεσμικών αλλαγών, Ουμπέρτο Μπόσι που είχε ως στόχο την προσπάθεια επαναπροσέγγισης, στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς πλειοψηφίας. Μάλιστα, Ίταλο Μποκίνο εκπρόσωπος του νεοσύστατου κόμματος «Μέλλον και Ελευθερία», επικεφαλής του οποίου είναι ο Τζανφράνκο Φίνι, ανακοίνωσε ότι οι τέσσερις υφυπουργοί του κόμματός που μετέχουν στην κυβέρνηση, πρόκειται να υποβάλλουν την παραίτησή τους την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι «μέρα με την ημέρα, το κυβερνητικό μονοπάτι, γίνεται όλο και πιο δύσβατο, για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι».

Παράλληλα, ο Μποκίνο μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, δήλωσε ότι «το Μέλλον και Ελευθερία» θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, ωστόσο μετά θα αποσύρει κάθε μορφή στήριξης στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.

Η «Λέγκα» και ο «Λαός της Ελευθερίας», του κυβερνητικού συνασπισμού, αναμένεται να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης, ώστε να σταματήσουν τη φθορά. Βάσει των μέχρι τώρα ισορροπιών, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι θετικό στην γερουσία, όχι όμως στην βουλή, όπου χωρίς το κόμμα του Φίνι, η κυβέρνηση είναι, ουσιαστικά, μειοψηφία. Πρόταση μομφής αναμένεται να καταθέσουν στη βουλή και η κεντροαριστερά, με το «Δημοκρατικό Κόμμα» και την «Ιταλία των Αξιών».

Ads

Το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από την στάση που θα αποφασίσει να τηρήσει το χριστιανοδημοκρατικό κέντρο Udc, και οι βουλευτές του κόμματος «Μέλλον και Ελευθερία», αν δηλαδή προτιμήσουν ένα είδος ουδέτερης αποχής, ή μια ξεκάθαρα, επικριτική, αρνητική θέση.

Σημειώνεται ότι κανένα κόμμα, εκτός των «Λέγκα» και «Λαό της Ελευθερίας», δεν επιθυμεί πλέον μία κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μάλιστα, η κεντροαριστερά, το κόμμα του Φίνι και οι χριστιανοδημοκράτες του Udc, συνεχίζουν να αναφέρονται στην ανάγκη σύστασης μιας προσωρινής κυβέρνησης, που θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, θα προχωρήσει σε μια μερική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και θα εγκρίνει νέα σχέδια δράσης για την απασχόληση των νέων.

Οι πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι ο Μπερλουσκόνι θα προσπαθήσει να παρεμποδίσει, όσο δυναμικότερα μπορεί, την αντικατάσταση του θέτοντας εκ νέου θέμα «πρόωρων εκλογών». Tην τελική απόφαση, για το αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές ή αν θα αλλάξει η κυβέρνηση, θα πρέπει να λάβει ο πρόεδρος της δημοκρατίας, Τζόρζτζο Ναπολιτάνο.