Τη λύπη του που δεν μπορεί να εκτελεί τους αστέγους, εξέφρασε ο δήμαρχος της Τσίτα, μίας Ρωσικής πόλης με 300.000 κατοίκους. «Δυστυχώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να πυροβολούμε τους αστέγους και δεν έχουμε τα νομικά μέσα για να το επιτύχουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανατόλι Μιχάλεφ, απαντώντας σε ερώτηση τοπικών βουλευτών για τα μέτρα που σκέπτεται να υιοθετήσει απέναντι στον αριθμό των αστέγων στην Τσίτα που συνεχώς αυξάνεται.

Ads

Η δήλωση του προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Ο ίδιος προσπάθησε να αντιστρέψει το εις βάρος του κλίμα λέγοντας πως ήταν απλά ένας «αστεϊσμός».

Ωστόσο, ο Ανατόλι Μιχάλεφ υπογράμμισε πως αυτοί οι άνθρωποι, «οι οποίοι διάγουν έναν ακοινώνητο βίο και δεν πληρώνουν ούτε ένα ρούβλι για την ανάπτυξη του κράτους, χρησιμοποιούν συχνά τα ίδια κοινωνικά αγαθά με τους άλλους κατοίκους. Τα νοσοκομεία γέμουν από αστέγους και η νοσηλεία τους κοστίζει πανάκριβα».

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Δήμου της Τσίτα, οι άστεγοι στην πόλη ανέρχονται στους 3.000, ενώ το μοναδικό κέντρο υποδοχής τους διαθέτει μόλις 120 θέσεις. Σημειώνεται ότι η θερμοκρασία στην Τσίτα τον χειμώνα πέφτει συχνά στους -30ο C.

Ads

Συνολικά ο αριθμός των αστέγων στη Ρωσία εκτιμάται στις 150.000 με 350.000 σύμφωνα τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ωστόσο άλλες πηγές εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός ανέρχεται μεταξύ 1,5 και 4,2 εκατ.