Διέψευσε ο υπουργός Εξωτερικών του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπάζουμ ότι στην αυτοκινητοπομπή που έφτασε χθες στο Νίγηρα βρίσκονταν ο πρώην ισχυρός άνδρας της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι και γιοι του. Στο μεταξύ, εντός της Λιβύης συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων και των Λίβυων αντικαθεστωτικών.

Ads

«Αυτό δεν είναι αλήθεια, δεν πρόκειται για τον Καντάφι και δεν πιστεύω ότι η αυτοκινητοπομπή αυτή έχει τις διαστάσεις που της αποδίδουν», δήλωσε ο υπουργός τηλεφωνικώς από το Αλγέρι όπου μετέβη ενόψει διάσκεψης για το Σάχελ που θα γίνει αύριο και μεθαύριο.

Εκπρόσωπος του λιβυκού Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου είχε δηλώσει νωρίτερα ότι περίπου 200 οχήματα προερχόμενα από τη Λιβύη πέρασαν στο Νίγηρα και σημείωσε ότι αυτού του είδους η αυτοκινητοπομπή θα μπορούσε να μεταφέρει τον Μουάμαρ Καντάφι ή έναν από τους γιους του.

«Πράγματι υπάρχουν κάποιες προσωπικότητες πολύ ή λιγότερο σημαντικές που έχουν φτάσει στο Νίγηρα, αυτό είναι όλο, όμως όχι προσωπικότητες πρώτου μεγέθους και ακόμη λιγότερο ο Μουάμαρ Καντάφι και ένας από τους γιους του», επανέλαβε ο υπουργός.

Ads

Παράλληλα, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι και μαχητές των Λίβυων αντικαθεστωτικών αντάλλασσαν σήμερα στα μέσα της ημέρας πυρά πυροβολικού στη γραμμή του μετώπου που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των εκατό χιλιομέτρων ανατολικά της Σύρτης.

Οι ανταλλαγές πυρών πυροβολικού άρχισαν το πρωί και ακούγονταν σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων από τις πρώτες γραμμές του μετώπου, σημείωσε.

Αυτές πυροδοτήθηκαν από επιχείρηση αναγνώρισης που έγινε την αυγή προς τις γραμμές των δυνάμεων που είναι πιστές στον Καντάφι, εξήγησε ο διοικητής των αντικαθεστωτικών Άντελ Σέμφεζ.

Οι αντικαθεστωτικοί πραγματοποίησαν επίσης επιχείρηση αφοπλισμού μιας φυλής που τάσσεται υπέρ του πρώην καθεστώτος κοντά στη γραμμή αυτή του μετώπου ανατολικά της Σύρτης και συνέλεξαν περίπου 150 ελαφρά όπλα. Η επιχείρηση αυτή έγινε την αυγή από πολλούς μαχητές της «ταξιαρχίας των μαρτύρων της Ζεντέν» και είχε στόχο καταυλισμούς της φυλής Χόσνια, η οποία είχε στην κατοχή της ελαφρά όπλα που της είχαν διανείμει οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι, διευκρίνισε ο Σέμφεζ.

Μπουρκίνα Φάσο: Δεν θα χορηγήσουμε άσυλο στον Καντάφι

Στο μεταξύ, η Μπουρκίνα Φάσο απέκλεισε το ενδεχόμενο να χορηγήσει άσυλο στον Καντάφι. «Δεν μπορούμε να του χορηγήσουμε άσυλο, επειδή εδώ και τρία χρόνια δεν έχουμε καλές σχέσεις μαζί του. Δε βλέπουμε κανέναν λόγο να ανακατευτούμε και να δημιουργήσουμε προβλήματα», δήλωσε ο υπουργός Επικοινωνιών και κυβερνητικός εκπρόσωπος της Μπουρκίνα Φάσο, Αλέν Εντουάρ Τραορέ.

«Δεν περιμένουμε τον Καντάφι. Και η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά ότι ο Καντάφι έχει έρθει, ή ότι θα έρθει εδώ», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η χώρα του σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Παρίσι: Ο Καντάφι πρέπει να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη

Ο Καντάφι πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης είτε στη χώρα του είτε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔ), ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.

«Όσον αφορά τον Καντάφι, (αυτός) είναι τελείως εκτός της πολιτικής εικόνας της νέας Λιβύης, η οποία αναδύεται σήμερα. Εναπόκειται στις νέες αρχές της Λιβύης να αποφασίσουν για τη συνέχεια που θα δοθεί στη δικαιοσύνη αν (η δίκη του) θα γίνει στη Λιβύη ή στη Χάγη, στο ΔΠΔ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.

Πηγές δήλωσαν νωρίτερα σήμερα στο Reuters ότι η Γαλλία μπορεί να πέτυχε τη σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στη νέα λιβυκή κυβέρνηση και τον Καντάφι, καθώς γαλλική στρατιωτική πηγή δήλωσε ότι ενημερώθηκε πως ο 69χρονος πρώην ισχυρός άνδρας της Λιβύης και ο γιος του Σάιφ αλ Ισλάμ ενδέχεται να σκέφτονταν να μετέβαιναν κι αυτοί με αυτοκινητοπομπή στη Μπουρκίνα Φάσο μέσω Νίγηρα.

Πάντως, ο Βαλερό σημείωσε ότι δεν έχει πληροφορίες για την αυτοκινητοπομπή αυτή, ούτε για οποιαδήποτε γαλλική μεσολάβηση για μια πιθανή εξορία του Καντάφι.

Οι ΗΠΑ, πάλι, δήλωσαν σήμερα πως πιστεύουν ότι ο Καντάφι εξακολουθεί να βρίσκεται στη Λιβύη και δεν βρίσκεται στις οχηματοπομπές, που εισήλθαν στο Νίγηρα.