Άνοιξαν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία και η κεντροδεξιά παράταξη του Νικολά Σαρκοζί βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να υποστεί μία σημαντική ήττα. «Ένα γερό χαστούκι στη Δεξιά ή, καλύτερα, μια γερή Αριστερά στη Δεξιά» ζητά από τους Γάλλους ψηφοφόρους η νέα «Αλληλέγγυη Αριστερά»- συμμαχία Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ευρώπης Οικολογίας και Μετώπου της Αριστεράς.

Ads

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας).

Στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών το κόμμα του Γάλλου προέδρου UMP είχε λάβει το 26% των ψήφων, ενώ οι Σοσιαλιστές (PS) έλαβαν το 29%. Η κεντροδεξιά υπέστη μία από τις πιο σοβαρές ήττες των τελευταίων χρόνων.

Το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικό Μέτωπο» του Ζαν Μαρί Λε Πεν έλαβε πάνω από 11% και μπόρεσε να περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών σε 12 περιφέρειες.

Ads

Το μεγάλο ποσοστό της αποχής – καθώς πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους δεν πήγαν στις κάλπες- και το υψηλό ποσοστό του Εθνικού Μετώπου, ερμηνεύονται ως ένα ηχηρό μήνυμα για τον Σαρκοζί, του οποίου η δημοτικότητα έχει μειωθεί σημαντικά.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει ήδη υποσχεθεί ότι θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων την επόμενη χρονιά. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι η ήττα στις περιφερειακές εκλογές στο μέσον της θητείας του θα τον υποχρεώσει να εγκαταλείψει τα επώδυνα μέτρα για το συνταξιοδοτικό και τα ελλείμματα, ώστε να μπορέσει να ανασυνταχθεί ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Ήδη το πανίσχυρο συνδικάτο CGT προγραμματίζει μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την Τρίτη, με συνθήματα κατά των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό, ενώ και άλλες ομάδες, όπως οι αγρότες, θεωρούν ότι η ήττα της κεντροδεξιάς στις περιφερειακές εκλογές θα τους επιτρέψει να κλιμακώσουν τις πιέσεις στην κυβέρνηση.

Παράλληλα οι εκλογές θεωρούνται βαρόμετρο για τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι στις περιφερειακές εκλογές του 2004 είχαν κερδίσει στις 20 από τις 22 περιφέρειες και τώρα ελπίζουν ότι θα τα πάνε ακόμα καλύτερα και θα κερδίσουν από τη δεξιά την Κορσική, ενώ η Αλσατία, παραδοσιακό προπύργιο της δεξιάς, παραμένει αμφισβητούμενη.

Η συμφωνία Σοσιαλιστών, Οικολόγων και Αριστερών να κατεβούν με κοινές λίστες σε 22 περιφέρειες της Γαλλίας καταλήγοντας εκ των προτέρων όχι μόνο στην κατανομή των πόστων στις μελλοντικές τοπικές κυβερνήσεις αλλά και στα προγράμματα που θα εφαρμόσουν από κοινού, αποκαλείται ως το «new deal» της γαλλικής Αριστεράς από τους Γάλλους αναλυτές.

Την Πέμπτη το πρωί, η συμφωνία αυτή αποτυπώθηκε σε μια ωραία φωτογραφία: οι τρεις κυρίες της γαλλικής Αριστεράς, η Σοσιαλίστρια Μαρτίν Ομπρί, η Πράσινη Σεσίλ Ντιφλό και η Κομμουνίστρια Μαρί-Ζορζ Μπιφέ, μαζί, σε ένα καφέ του 11ου διαμερίσματος του Παρισιού, να γελούν και να ζητούν από τους ψηφοφόρους να στείλουν «ένα πολύ δυνατό μήνυμα, ώστε να αλλάξει ο πρόεδρος της Γαλλίας πολιτική». «Αλληλέγγυη Αριστερά». Έτσι βάφτισε η Ομπρί τη νέα αυτή συμμαχία, «μια Αριστερά κοινωνική, οικολογική και δημοκρατική, ανοιχτή στις ιδέες των άλλων, που ξέρει να αλληλοβοηθείται όποτε χρειάζεται».

Κάποιοι ζητούν ήδη να υπάρξει κοινός υποψήφιος της Αριστεράς στις προεδρικές εκλογές του 2012. Ωστόσο, οι τρεις κυρίες κινήθηκαν στον άξονα σεμνότητα- αυτοσυγκράτηση- νηφαλιότητα. «Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας», ήταν το σύνθημα. «Τίποτα δεν έχει κριθεί», υπογράμμιζε η Μαρτίν Ομπρί.