Τη Γαλλία και τη Γερμανία φέρει ως υπεύθυνες για την άνοδο των spreads στην ευρωζώνη, έκθεση της Τράπεζας των Διεθνών Διακανονισμών (BIS). Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Τράπεζας Διεθνών διακανονισμών η Γερμανία κι η Γαλλία, που επιδιώκουν ιδιώτες επενδυτές να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης οικονομιών με μεγάλο χρέος αποτελούν, «έναν σοβαρό παράγοντα έντασης της κρίσης του χρέους στην ευρωζώνη».
Ads
Επίσης στην συγκεκριμένη έκθεση τονίζεται ότι η γερμανογαλλική σύμπλευση στο θέμα αυτό, μαζί με την επιδεινούμενη δημοσιονομική κατάσταση στην Ιρλανδία, είναι που ωθούν τα σπρέντς πολλών κρατών μελών της ευρωζώνης σε αισθητή άνοδο.
«Η άνοδος των spreads των εν λόγω κρατών χρονική αφετηρία είχε την 18η Οκτωβρίου, όταν δηλαδή Βερολίνο και Παρίσι συμφώνησαν ότι στην (υποθετική) περίπτωση της αδυναμίας εξυπηρέτησης του κρατικού εξωτερικού χρέους από ένα κράτος στην ευρωζώνη, τότε θα ξεκινά το ‘κούρεμα’ των ομολόγων του ίδιου κράτους, τα οποία κρατούν, όμως, στα χέρια τους και ιδιώτες επενδυτές…».
Επίσης όπως αναφέρεται στην ίδια έκθεση, Βερολίνο και Παρίσι «έστρεψαν τους προβολείς προς το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα, με ‘παράπλευρη απώλεια’ να αυξηθούν γρήγορα τα σπρεντς των ομολόγων της Πορτογαλίας και της Ισπανίας…ενώ δημιουργήθηκαν και ‘δεύτερες σκέψεις’ για τα ομόλογα της Ιταλίας και του Βελγίου».
Οσον αφορά στις ΗΠΑ, η BIS επισήμανε ότι από την τωρινή διαφορά των 10ετών και των 30ετών κρατικών ομολόγων των, προκύπτει ότι το επενδυτικό κοινό αναμένει καθ’όλο το 2011 έντονες πληθωριστικές πιέσεις πάνω στην αμερικανική οικονομία. Προστίθεται δε, ότι οι φόβοι για αποπληθωρισμό στις ΗΠΑ μετά τον Σεπτέμβριο, φέτος, μετριάστηκαν πολύ.
Σημειώνεται ότι η Fed έχει ανακοινώσει πως σε μηνιαία βάση θα αγοράζει εφεξής αμερικανικό κρατικό χρέος, προσθέτοντας αμερικανικά κρατικά ομόλογα στο ‘χαρτοφυλάκιό’ της – συνολικού ύψους 600 δισ. δολαρίων, σε μία προσπάθειά της να επιταχυνθεί η ανάκαμψη της ομοσπονδιακής οικονομίας.
Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. στις 16-17 Δεκεμβρίου
Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα λάβει χώρα η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγων δεν θα είναι στην ατζέντα της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. αυτή την εβδομάδα και ενδεχομένως να μη γίνει καμία αναφορά σε αυτό, εάν τα κράτη-μέλη επιδείξουν σύμπνοια σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση του ευρώ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.
Στις Βρυξέλλες βρίσκονται από σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας και η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προκειμένου να συμμετάσχουν στις εργασίες των Συμβουλίων Εξωτερικών Υποθέσεων και Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αναμένεται να συζητηθούν μεταξύ άλλων η κατάσταση στο Σουδάν καθώς και στη Σομαλία, οι σχέσεις της Ε.Ε. με τους στρατηγικούς εταίρους, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΟΑΣΕ, καθώς και οι προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης για το 2011.
Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων περιλαμβάνονται η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των 16 και 17 Δεκεμβρίου 2010, η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 2011 για την ενέργεια και την καινοτομία, η συζήτηση θεμάτων διεύρυνσης καθώς και η παρουσίαση έκθεσης για την πορεία της εφαρμογής της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020».
Διεθνή διάλογο ζητά η Λαγκάρντ
Διευρυμένο διεθνή διάλογο, ζητεί η γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς η χώρα της αναλαμβάνει την προεδρία του G20 και σχεδιάζει να προωθήσει τα σχέδιά της για μεταρρύθμιση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος και οικονομικής διακυβέρνησης.
«Οι χώρες πληρώνουν υψηλότερο τίμημα όταν κηρύττουν στάση πληρωμής χρέους αντί να το αποπληρώσουν», τόνισε από την πλευρά του ο Κριστιάν Νουαγιέ, μέλος του δ/σ της ΕΚΤ, επισημαίνοντας την άποψη της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης ότι οι χώρες του ευρώ θα πρέπει να αποκλείουν την αναδιάρθρωση χρέους.
«Συνήθως ξεχνάμε τι συμβαίνει όταν μία χώρα κηρύσσει πτώχευση, κάτι το οποίο μελετώ εδώ και χρόνια. Οι χρηματοοικονομικές αγορές την αναγκάζουν να πληρώνουν την στάση πληρωμής χρέους με υψηλότερα επιτόκια. Δηλαδή πληρώνει την τρέχουσα ζημία των ζημιών συν ένα μεγάλο premium για την αβεβαιότητα που επικρατεί. Κατά συνέπεια πληρώνει πολύ περισσότερα απ΄ό,τι θα πλήρωνε για την αποπληρωμή του χρέους της», τόνισε.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >