Τη «βαθιά ανησυχία» της για τις πληροφορίες περί μαζικών βιασμών στη ΛΔ του Κονγκό, καθώς και την προθυμία της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να συνεργαστεί με την κυβέρνηση της χώρας και τα Ηνωμένα Έθνη για να προσαχθούν οι δράστες στην δικαιοσύνη, εξέφρασε χθες, Τετάρτη, η διπλωματία των ΗΠΑ.

Ads

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά μετά τα δημοσιεύματα για τους μαζικούς βιασμών γυναικών και παιδιών… από τις Δημοκρατικές Δυνάμεις για την Απελευθέρωση της Ρουάντας (FDLR)… και ομάδες των Μάι Μάι, παραστρατιωτικών ομάδων στο ανατολικό Κονγκό» ανέφερε σε ανακοινωθέν της η Χίλαρι Κλίντον, αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.

«Αυτή η φρικτή επίθεση είναι άλλο ένα παράδειγμα του πώς η σεξουαλική βία υποσκάπτει τις προσπάθειες να επιτευχθεί και να διατηρηθεί η σταθερότητα σε περιοχές που μαστίζονται από συγκρούσεις αλλά πασχίζουν για την ειρήνη» πρόσθεσε.

Ο ΟΗΕ είχε αναφέρει πρόσφατα τουλάχιστον 154 βιασμούς αμάχων τους οποίους επέρριψε σε αντάρτες Χούτου από τη Ρουάντα σε 13 χωριά στην επαρχία Βόρειο Κίβου μεταξύ 30ής Ιουλίου και 2ας Αυγούστου. Άλλα στελέχη του ανέβαζαν τον αριθμό των βιασμών στους 179.

Ads

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξέφρασε «οργή» για τα γεγονότα την Τρίτη και ανακοίνωσε ότι έστειλε τον βοηθό ΓΓ αρμόδιο για ειρηνευτικές αποστολές στο Κονγκό για να διεξαγάγει έρευνα.

Ο ΟΗΕ διατηρεί ειρηνευτική δύναμη σχεδόν 20.000 ανδρών στο Κονγκό. Εκπρόσωπος του Οργανισμού είπε ότι η δύναμη έμαθε για τα γεγονότα στο Ανατολικό Κίβου μια εβδομάδα και πλέον αφότου συνέβησαν.