«Σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» χαρακτηρίζει την επέμβαση καταδρομέων του ισραηλινού ναυτικού στο στόλο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, στο τέλος Μαΐου, σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, των Ηνωμένων Εθνών, που διερεύνησε την υπόθεση. Η ίδια έκθεση κάνει, επίσης, λόγο για «απαράδεκτη χρήση βίας» εκ μέρους των Ισραηλινών.

Ads

«Η συμπεριφορά των ισραηλινών δυνάμεων απέναντι στους επιβαίνοντες στο στολίσκο αποκαλύπτει απαράδεκτο επίπεδο βιαιότητας, κάτι που συνιστά “σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου”» υπογραμμίζουν στην έκθεσή τους οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.

«Το Ισραήλ δεν χρησιμοποίησε μόνο δυσανάλογα επίπεδα βίας για τις συγκεκριμένες συνθήκες, αλλά κατέφυγε σε “εντελώς άχρηστα και απίστευτα επίπεδα βίας» προσθέτουν οι εμπειρογνώμονες.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενέκρινε στις 2 Ιουνίου την αποστολή εμπειρογνωμόνων στην περιοχή για τη διεξαγωγή διεθνούς ανεξάρτητης έρευνας για «τις σοβαρές επιθέσεις που έκαναν οι ισραηλινές δυνάμεις κατά του στολίσκου» που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, που είχε ως συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 9 άνθρωποι και να ξεσηκωθεί ένα κύμα αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο.

Ads