Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εξέφρασε σήμερα τη «βαθιά ανησυχία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεύρυνση των spreads των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων.

Ads

«Oι εξελίξεις είναι ξεκάθαρα αδικαιολόγητες με βάση τα οικονομικά και δημοσιονομικά θεμελιώδη σε αυτά τα δύο κράτη-μέλη και τα μέτρα που λαμβάνουν για να ενισχύσουν αυτά τα θεμελιώδη», τόνισε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Στην πραγματικότητα» προσέθεσε «η ένταση στις αγορές ομολόγων αντανακλά τις αυξανόμενες ανησυχίες των επενδυτών για τη συστημική ικανότητα της ευρωζώνης να αντεπεξέλθει στη εξελισσόμενη κρίση». Συγχρόνως ο Μ. Μπαρόζο απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις των κρατών της ευρωζώνης να υλοποιήσουν σύντομα τη συμφωνία της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής για δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και για μεγαλύτερη ευελιξία στον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης, το EFSF. Συγκεκριμένα τόνισε ότι: «Για την εφαρμογή ορισμένων μέτρων χρειάζεται να κινητοποιηθούν τα εθνικά κοινοβούλια […] Πιέζω τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για να βεβαιωθώ ότι οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν χωρίς καθυστέρηση».

Σήμερα, άλλωστε, νέες πιέσεις δέχτηκαν τα ισπανικά και τα ιταλικά 10ετή ομόλογα καθώς σφίγγει ο κλοιός γύρω από τις δύο μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, εκτινάσσοντας στα ύψη το κόστος δανεισμού. Οι αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων σημείωσαν νέο υψηλό 14 ετών, ξεπερνώντας αποφασιστικά την «επικίνδυνη ζώνη» του 6%, αφού αναρριχήθηκαν στο 6,27% και 6,47% αντίστοιχα. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα πενταετή ιταλικά ομόλογα έφτασαν να έχουν την ίδια απόδοση με τα ισπανικά, σε μια ανησυχητική ένδειξη ότι η ιταλική οικονομία θεωρείται πλέον από τους επενδυτές ως «υψηλότερου κινδύνου» σε σχέση με την ισπανική. Ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο μιας ταχείας κίνησης προς την «κόκκινη γραμμή» του 7%<, που υποδεικνύει ότι το κόστος δανεισμού έχει ανέλθει σε μη διατηρήσιμα επίπεδα και σήμανε την «αντίστροφη μέτρηση» σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία για προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Τα αντίστοιχα βελγικά και γαλλικά spread ανήλθαν νωρίτερα σε νέα υψηλά, στις 209 και 81 μονάδες βάσης αντίστοιχα, υποδηλώνοντας ότι οι αρνητικές επιδόσεις της Ιταλίας έχουν ενισχύσει τους φόβους για μετάδοση της κρίσης στις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης.

Παράλληλα, με πτώση έκλεισαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε ανεπίσημα στις 1.027,82 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2%. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 παρουσίασε πτώση 2,34%, στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε απώλειες 1,93% και στη Φραγκφούρτη ο DAX επίσης υποχώρησε κατά 2,30%.

Ads

Για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Μετά τη δίωρη συνάντηση, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε «είχαμε μια μακρά συζήτηση που εστίασε σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ζώνη του ευρώ». «Θα συνεχίσουμε τους στοχασμούς μας σε ήρεμο κλίμα», συμπλήρωσε ο κ. Γιούνκερ, με τον κ. Τρεμόντι να δηλώνει ότι «ήταν μια μακρά και εποικοδομητική συζήτηση». Από τις Βρυξέλλες, η Κομισιόν ανακοίνωσε πως ο Επίτροπος για Νομισματικά Θέματα Όλι Ρεν συζήτησε με τον κ. Τρεμόντι το απόγευμα της Δευτέρας, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε αναφορά σε κάποιο πακέτο «διάσωσης» για την Ιταλία. Παράλληλα, από το βήμα της ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας γίνεται με ταχύτερο από το απαιτούμενο ρυθμό και η ισοσκέλιση του προϋπολογισμού έως το 2014 θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους.

«Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι ότι η πολιτική έχει για άλλη μια φορά αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές» δηλώνει στο Bloomberg ο Φράνκο Παβοντσέλο, καθηγητής πολιτικών επιστημών και πρόεδρος του πανεπιστημίου «John Cabot» της Ρώμης, αναφερόμενος στα προβλήματα που ο Μπερλουσκόνι αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας.

Από πλευράς της Ισπανίας, ο πρωθυπουργός Χοσέ-Λουίς Θαπατέρο -που μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών είδε τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας να βρίσκονται στα ύψη- αποφάσισε να αναβάλει τις διακοπές του, ώστε να είναι σε συνεχή επαφή τόσο με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και με την υπουργό Οικονομικών της χώρας, Έλενα Σαλγάδο.

Ας σημειωθεί ότι ο κ. Θαπατέρο είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, όπου συμφώνησαν πως το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας πρέπει να εφαρμοστεί «το ταχύτερο δυνατόν» για να καθησυχαστούν οι αγορές, σύμφωνα με ανακοινωθέν από το γραφείο του Ισπανού πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, υπό την πίεση που ασκούν οι αγορές και στη Γαλλία, αποφάσισε την Τρίτη να συγκαλέσει έκτακτη συζήτηση στη Βουλή, στις 6 Σεπτεμβρίου, προκειμένου ψηφιστεί το τροποποιημένο σχέδιο προϋπολογισμού της Γαλλίας, όπου έχουν ενσωματωθεί αλλαγές σχετικά με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Guardian: Ευρω- φιάσκο

Το γεγονός ότι η Μαδρίτη και η Ρώμη εμπλέκονται πλέον στην κρίση της ευρωζώνης σημαίνει ότι το «ευρω-φιάσκο» κλιμακώνεται προς ένα εντελώς νέο επίπεδο, εκτιμά σε κύριο άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν. Οι εξελίξεις στην Ισπανία και στην Ιταλία δείχνουν κατά την εφημερίδα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν λάθος τελικά αν πίστεψαν ότι η συμφωνία των Βρυξελλών έχει σώσει το ευρώ. Η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτό που έδειξαν με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου οι ηγέτες της ευρωζώνης είναι ότι τελικά υποχωρούν από τις αρχικές τους θέσεις (στην προκειμένη περίπτωση η πάση θυσία αποφυγή της κατάστασης default για την Ελλάδα) εφόσον υποχρεώνονται από τις εξελίξεις.