«Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι οποιοσδήποτε από τον στενό του κύκλο σκοτώσει ή συλλάβει τον Καντάφι, η κοινωνία θα του χορηγήσει αμνηστία ή χάρη για οποιοδήποτε έγκλημα έχει διαπράξει», δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μουστάφα Αμπντελ Τζαλίλ. Παράλληλα διεμήνυσε πως το καθεστώς του Καντάφι δεν θα τελειώσει αν δεν συλληφθεί «ζωντανός ή νεκρός». Η συμπεριφορά του μας κάνει να φοβόμαστε μια καταστροφή, πρόσθεσε, χωρίς να εξηγήσει ακριβώς.

Ads

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας επιχειρηματίας από τη Βεγγάζη, τον οποίο δεν κατονόμασε, προσέφερε αμοιβή δύο εκατομμυρίων δηναρίων Λιβύης (1.300.000 δολάρια) για τη σύλληψη του Καντάφι.

Ο πρόεδρος του Μεταβατικού Συμβουλίου πρόσθεσε ότι οι πιστοί στον Λίβυο ηγέτη στρατιώτες συνεχίζουν τα πυρά στο συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζίγια στην Τρίπολη, το αρχηγείο του Μουάμαρ Καντάφι, το οποίο έπεσε την Τρίτη στα χέρια των εξεγερμένων. Επισήμανε πάντως ότι οι νομιμόφρονες «θα συνεχίζουν τα πυρά για όσο ο Καντάφι δεν έχει συλληφθεί».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ντέιβ Λάπαν, δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Καντάφι συνεχίζει να βρίσκεται στη Λιβύη.

Ads

Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός του Καντάφι, Αμπντελ Σαλάμ Τζαλούντ, που αποστάτησε προ ημερών, ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ότι ο συνταγματάρχης πιστεύει πως μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία όταν το NATO τερματίσει την αεροπορική του εκστρατεία. Όπως δήλωσε «Ο Καντάφι έχει παραισθήσεις διότι νομίζει πως μπορεί να εξαφανιστεί στη Λιβύη και, όταν το NATO αποχωρήσει, πιστεύει πως μπορεί να συγκεντρώσει τους υποστηρικτές του».

Στο πεδίο των μαχών, μετά την κατάληψη του κτιριακού συγκροτήματος του αρχηγείου του Μουάμαρ Καντάφι, οι Λίβυοι κατανοούν ότι η μάχη για την Τρίπολη θα πρέπει να δοθεί μέχρι το τέλος. Για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, η ασφάλεια παραμένει ακόμη πολύ ανεπαρκής. Τα καταστήματα παραμένουν κλειστά και τα σκουπίδια συσσωρεύονται αμάζευτα στους δρόμους.

Μετά την εισβολή στο συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζίγια, και ενώ πλήθος ανταρτών συνέλεξε τιμαλφή και ενθύμια, το επίκεντρο της σύγκρουσης μετατοπίστηκε προς την περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο Rixos, όπου περίπου 35 ξένοι δημοσιογράφοι είχαν παγιδευτεί από τις μάχες και τους ένοπλους φρουρούς οπαδούς του Καντάφι. Τελικά κατάφεραν να αποχωρήσουν από το ξενοδοχείο συνοδεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Μέσα στο ξενοδοχείο, τα τρόφιμα και το νερό είχαν σχεδόν εξαντληθεί, δήλωσε ένας δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς που βρισκόταν εκεί.

Οι προμήθειες επίσης έχουν μειωθεί στο ελάχιστο σε νοσοκομεία και οι περισσότεροι γιατροί δεν έχουν επιστρέψει στην εργασία τους, σύμφωνα με εκπρόσωπο των ανταρτών.

Ιταλοί δημοσιογράφοι έπεσαν θύματα απαγωγής στη Λιβύη

Τέσσερις Ιταλοί δημοσιογράφοι όμως, οι οποίοι κινούνταν με αυτοκίνητο από τη Ζαουίγια στην Τρίπολη, έπεσαν θύματα επίθεσης και απαγωγής το πρωί της Τετάρτης.

Οι δράστες, που φέρεται να ήταν κοινοί εγκληματίες, σκότωσαν τον οδηγό των δημοσιογράφων και απήγαγαν τους τέσσερις. Στη συνέχεια τους χτύπησαν, τους έκλεψαν τα χρήματα και τους πήραν τα τηλέφωνα και τους υπολογιστές, πριν τους παραδώσουν στον στρατό που τους κρατά σε κατοικία.

Πρόκειται για την Ελιζαμπέτα και τον Τζουζέπε Σαρκίνα της Corriere della Sera, τον Ντομένικο Κίρικο της La Stampa και τον Κλαούντιο Μονίκι της Avvenire.

Ο δημοσιογράφος της Avennire κατάφερε να επικοινωνήσει με την εφημερίδα του στο Μιλάνο και να πει ότι τους φέρονται καλά.


Η Νικαράγουα είναι έτοιμη να προσφέρει άσυλο στον Καντάφι

Εν τω μεταξύ, στη Μανάγκουα, ο Μπαγιάρντο Άρτσε, σύμβουλος του Ορτέγα για τις οικονομικές υποθέσεις, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το ενδεχόμενο να δοθεί άσυλο στον λίβυο ηγέτη, απάντησε πως «Αν κάποιος ζητήσει άσυλο, θα πρέπει να δώσουμε θετική απάντηση επειδή είχε δοθεί άσυλο σ’ αυτό το λαό (της Νικαράγουας) όταν μας δολοφονούσε η δικτατορία του Σομόσα», χωρίς όμως να κατονομάσει τον συνταγματάρχη Καντάφι. Επίσης, υπογράμμισε ότι η Νικαράγουα δεν διαθέτει πρεσβεία στην Τρίπολη και δεν γνωρίζει “πώς θα μπορούσε να έρθει ο Καντάφι από τη Λιβύη”.

«Έτοιμος να υπηρετήσει» τη χώρα του ο Μοχάμεντ αλ-Σενούσι

Στο μεταξύ, ο κληρονόμος του θρόνου του πρώην βασιλείου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ-Σενούσι, ο οποίος είναι εξόριστος εδώ και 23 χρόνια, δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο της εβδομαδιαίας γερμανικής εφημερίδας «Ντι Τσάιτ» πως είναι «έτοιμος να υπηρετήσει» τη χώρα του, τονίζοντας ωστόσο ότι «Ο λαός είναι αυτός που πρέπει να αποφασίσει», ζητώντας επίσης τη δημιουργία ενός «δημοκρατικού κράτους».

Επιπλέον, ο Αλ-Σενούσι ανέφερε πως τις τελευταίες ημέρες διεξήγαγε συνομιλίες με “επίσημες” προσωπικότητες στη Γαλλία και συναντήθηκε με τους πρεσβευτές της Γαλλίας και της Βρετανίας στην Τρίπολη. Σύμφωνα τον ίδιο, η Λιβύη δεν κινδυνεύει να γίνει μια ακυβέρνητη χώρα.

Σαρκοζί: Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν

Παράλληλα, σε παρέμβασή του ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της διεθνούς συμμαχίας στη Λιβύη θα σταματήσουν όταν ο συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι και η οικογένειά του «δεν θα αποτελούν πλέον απειλή για το λιβυκό λαό».

Ε.Ε.: Ανθρωπιστική βοήθεια 10 εκατ. δολ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να διανείμει στην Τρίπολη και σε άλλες παράκτιες πόλεις που ελέγχουν οι εξεγερμένοι στη Λιβύη ανθρωπιστική βοήθεια αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στο ανακοινωθέν της Κομισιόν αναφέρεται πως αρχικά έμφαση θα δοθεί στο να παραδοθούν στα νοσοκομεία εφόδια, αφού αναμένεται να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες «ενός πιθανώς μεγάλου αριθμού τραυματιών πολέμου και τις άμεσες κατεπείγουσες ανάγκες του γενικού πληθυσμού».

Επίσης, μία ακόμη προτεραιότητα θα είναι η προστασία, περιλαμβανομένης της εκπαίδευσης στην αποναρκοθέτηση και την αναγνώριση των περιοχών υψηλού κινδύνου, προκειμένου να είναι ασφαλής η επιστροφή των αμάχων.

Ο συντονιστής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) τη Δευτέρα στην Τρίπολη, είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση στην πόλη «πολύ ανησυχητική», καθώς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχει εγκαταλείψει τα νοσοκομεία και τα εφόδια είναι «ελάχιστα».

Αΐσα Καντάφι: Κάλεσμα στο λαό της Λιβύης να αντισταθεί στο NATO

Συγχρόνως, μια γυναίκα η οποία δήλωσε ότι είναι κόρη του Λίβυου συνταγματάρχη απηύθυνε την εξής έκκληση: «Λέω στο λιβυκό λαό να σταθεί χέρι-χέρι και να πολεμήσει το NATO», σε τηλεφωνικές της δηλώσεις στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Orouba, που πρόσκειται στο καθεστώς του Καντάφι, ο οποίος έχει μόνο μία κόρη, την Αΐσα.

Σχέδιο απόφασης των ΗΠΑ για αποδέσμευση πόρων για τη Λιβύη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να παρουσιάσουν σχέδιο απόφασης αργότερα την Τετάρτη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα προβλέπει την αποδέσμευση 1,5 δισ. δολαρίων από λιβυκούς πόρους που είχαν «παγώσει» για να καλυφθούν ανθρωπιστικές ανάγκες στη χώρα, δήλωσε διπλωμάτης.

Ο διπλωμάτης, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς υπό τον όρο να διατηρηθεί η ανωνυμία του, είπε πως δεν αναμένει να υπάρξει ψηφοφορία επί του σχεδίου εντός της ημέρας.

Τα κεφάλαια αυτά, πρόσθεσε, είναι αναγκαία για καύσιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης και δε θα χρησιμοποιηθούν για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Λεηλατήθηκε ο ιστορικός ναός του Αγίου Γεωργίου στην Τρίπολη

Η παλιότερη ορθόδοξη εκκλησία στη Βόρεια Αφρική, ο ιστορικός ναός του Αγίου Γεωργίου, που χρονολογείται από το 1647, που βρίσκεται στην παλιά πόλη της Τρίπολης της Λιβύης λεηλάτησαν άγνωστοι τις τελευταίες ημέρες.

Την είδηση μετέφερε στον Μητροπολίτη Τριπόλεως, κ. Θεοφύλακτο, ο οποίος βρίσκεται από τα τέλη Ιουνίου στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Δημήτρης Αναστασίου. «Πονάει η καρδιά μου για τα όσα συμβαίνουν στη Λιβύη, μία όμορφη χώρα που καταστράφηκε, μα πιο πολύ για το λαό της, που ξεχωρίζει για τη φιλοξενία του» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μητροπολίτης Τριπόλεως, που εγκαταστάθηκε στη Λιβύη το 1991.

Ο Μητροπολίτης Τριπόλεως δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του είπε πως πως «δεν άφησαν τίποτα όρθιο» […] «Έκλεψαν τη λειψανοθήκη του προστάτη Αγίου μας, που είχα φέρει από το Άγιο Όρος, παλιά ευαγγέλια, δισκοπότηρα, εξαπτέρυγα, θυμιατά, ένα από τα οποία μας είχε χαρίσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος. Αυτοί που τα έκλεψαν επικοινώνησαν με τον πρόεδρο της κοινότητας και του ζήτησαν χρήματα, για να μας τα επιστρέψουν. Έχει καταγγείλει το περιστατικό στην αστυνομία, αλλά έτσι όπως είναι η κατάσταση, ποιος θα ασχοληθεί μαζί μας;»

Δημήτρης Αναστασίου: «Ζούμε τη δική μας Ανάσταση»

«Μετά από σαράντα δύο χρόνια σκλαβιάς ήρθε η σειρά να γιορτάσουμε τη δική μας “Ανάσταση”. Με το προηγούμενο καθεστώς, δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε ανοιχτά. Τώρα μιλάμε ελευθέρα», δήλωσε από την πλευρά του ο 67χρονος πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Τριπόλεως, Δημήτρης Αναστασίου.

Όπως επίσης πρόσθεσε: «Ήμασταν πάντα υπό έλεγχο, σε αυστηρό καθεστώς αστυνόμευσης. Ειδικά όσοι είχαμε ξένη υπηκοότητα, δεν τολμούσαμε να μιλήσουμε, γιατί δεν θα βλέπαμε ποτέ ξανά τον ήλιο. Όπως συνέβη με τόσους και τόσους.» […] «Τις τελευταίες πέντε ημέρες έχουμε αποκλειστεί στα σπίτια μας. Τρεις μέρες δεν είχαμε ηλεκτρικό ρεύμα, είχαμε διακοπές νερού, δύσκολη ήταν και η τηλεφωνική επικοινωνία. Ευτυχώς, σήμερα έχουμε πρόσβαση στο Διαδίκτυο, μετά από έξι μήνες. Ακούμε τις μάχες που μαίνονται γύρω μας και προσευχόμαστε να τελειώσουν σύντομα όλα και να ζήσουμε σε ένα ελεύθερο καθεστώς».

Με τους Έλληνες ομογενείς στη Βεγγάζη η επικοινωνία έχει διακοπεί. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν απομείνει τρεις-τέσσερις Έλληνες, μαζί με τον πρόεδρο της εκεί κοινότητας, Μανδαλιό Κανάκη.

Δείτε επίσης: Αποφασισμένος να παραμείνει φέρεται ο Καντάφι