«Ο θάνατος του Κάρλο Τζουλιάνι, που επήλθε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στις 19-21 Ιουλίου 2001 στην Γένοβα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των G8, δεν συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή», αποφάνθηκε σήμερα η Ολομέλεια του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ads

Η απόφαση αφορά την προσφυγή των συγγενών του Τζουλιάνι κατά της Ιταλίας, οι οποίοι ανέφεραν ότι ο θάνατος του νεαρού διαδηλωτή επήλθε εξαιτίας της θανατηφόρου βίας που άσκησαν οι Ιταλικές αστυνομικές δυνάμεις,

Ειδικότερα, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με 13 ψήφους υπέρ και 4 κατά αποφάσισε ότι, στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υπήρξε άσκηση θανατηφόρου βίας εναντίον του Τζουλιάνι και δεν μπορεί να καταδικασθεί η Ιταλία για παραβίαση του άρθρου 2 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αφορά το δικαίωμα στη ζωή.

Παράλληλα, με 10 ψήφους υπέρ και 7 κατά αποφάσισε ότι δεν υπήρξε, επίσης, παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή εξαιτίας του τρόπου οργάνωσης και σχεδιασμού δράσης των ιταλικών αστυνομικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη σύνοδο των G8 στη Γένοβα.

Ads

Με 10 ψήφους υπέρ και 7 κατά ότι δεν υπήρξε παραβίαση στο δικαίωμα διεξαγωγής μιας αποτελεσματικής έρευνας για τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο του Τζουλιάνι.

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ακόμη ομόφωνα ότι δεν συντρέχει λόγος να εξετάσει το αν εμπίπτει η υπόθεση σε ενδεχόμενη παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη και των διατάξεων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Οι συγγενείς του Τζουλιάνι ανέφεραν στο Δικαστήριο ότι ο θάνατος του Τζουλιάνι προήλθε από πυροβολισμό στο πρόσωπό που δέχθηκε από αστυνομικό ο οποίος ήταν εγκλωβισμένος εντός αστυνομικού οχήματος και ότι, στην συνέχεια, το αστυνομικό όχημα πέρασε δύο φορές πάνω από το σώμα του διαδηλωτή.

Το Δικαστήριο βλέποντας το σχετικό βίντεο υποστήριξε ότι «οι πυροβολισμοί από την πλευρά των αστυνομικών ήταν δικαιολογημένοι και έγιναν κατόπιν εμφανούς προειδοποίησης προς την ομάδα των διαδηλωτών που κινούνταν με απειλητικές διαθέσεις, οπλισμένοι με σιδερένιους λοστούς, εναντίον του οχήματος εντός του οποίου βρίσκονταν αποκλεισμένοι, τρεις αστυνομικοί».

Το Δικαστήριο έκρινε ότι «οι αστυνομικοί ενήργησαν μ’ αυτό τον τρόπο προκειμένου να προστατεύσουν την ζωή και την σωματική τους ακεραιότητα, μπροστά στον κίνδυνο που αντιμετώπιζαν από την επίθεση των διαδηλωτών». Τέλος, το Δικαστήριο σημειώνει ότι η Σύμβαση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «δεν είναι επιτρεπτό για την αστυνομία να χρησιμοποιεί θανατηφόρα όπλα για να αντιμετωπίσει τέτοιες επιθέσεις».