Εξακολουθεί να υπάρχει πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμη στο Ιράκ, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, λίγες μόλις ώρες πριν τον τερματισμό της αποστολής μάχιμων μονάδων στη χώρα, όπου εισέβαλαν το 2003. «Δεν πρόκειται να υπάρξει μία επίφαση θριάμβου. Δεν θα συγχαρούμε εαυτούς» δήλωσε ο Ομπάμα, αναφερόμενος στο διάγγελμα προς το έθνος, που θα κάνει απόψε, με αφορμή τον τυπικό τερματισμό των επιχειρήσεων στο Ιράκ.

Ads

Επιπλέον ο πρόεδρος Ομπάμα προειδοποίησε, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη στρατιωτική βάση «Fort Bliss», στο Τέξας ότι οι ΗΠΑ θα έχουν «μία πολύ σκληρή μάχη” μπροστά τους στο Αφγανιστάν.

Την ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος κάλεσε σήμερα τους Ιρακινούς αξιωματούχους να ενεργήσουν «με τρόπο επείγοντα» για το σχηματισμό κυβέρνησης. «Καλούμε τους ιρακινούς αξιωματούχους να προχωρήσουν επειγόντως στον σχηματισμό κυβέρνησης» δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος του κ. Ομπάμα για την εθνική ασφάλεια, Μπεν Ρόουντ, ο οποίος συνοδεύει τον πρόεδρο σε επίσκεψή του σε μια στρατιωτική βάση στο Τέξας.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανικός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς έκρινε σήμερα ότι δεν είναι ώρα για θριαμβευτικές παρελάσεις στο Ιράκ, τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η αποστολή των αμερικανικών μάχιμων δυνάμεων στη χώρα αυτή, εν μέσω πολιτικής κρίσης και δολοφονικών επιθέσεων.

Ads

«Δεν λέω ότι όλα πάνε καλά στο Ιράκ ή ότι όλα θα πάνε αναγκαστικά καλά” , παρά “τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ασφάλειας» δήλωσε ο Γκέιτς σε ομιλία του στο Μιλγουόκι.

«Οι τελευταίες εκλογές θα πρέπει να ολοκληρωθούν με το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού. Υπάρχουν ακόμα διαθρησκευτικές εντάσεις, η Αλ Κάιντα έχει κτυπηθεί στο Ιράκ αλλά δεν έχει εξαφανιστεί» υπογράμμισε ο Γκέιτς.

«Δεν έχει έρθει η ώρα για θριαμβευτικές παρελάσεις και για επίδειξη ικανοποίησης. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά και ευθύνες εκεί κάτω» κατέληξε ο υπουργός Άμυνας.