O πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ανακοίνωσε ότι ανακαλεί το Διάταγμα που προέβλεπε κατάργηση της επιχορήγησης των καυσίμων, γεγονός που είχε οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση (έως 83%) των τιμών. «Υποσχέθηκα να κυβερνώ όπως ορίζουν οι εντολές που δίνει ο λαός» δήλωσε ο Μοράλες,προσθέτοντας: «άκουσα τους συντρόφους μου»..

Ads

Ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες ανακοίνωσε επίσης την ανάκληση του διατάγματος με την οποία δίνονταν αυξήσεις σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων που είχε ανακοινώσει την Τετάρτη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις από τις τιμές των καυσίμων.

«Αυτό σημαίνει ότι όλα τα μέτρα ακυρώνονται. . . δεν υπάρχει λόγος οι τιμές των εισιτηρίων να ανέβουν, ούτε οι τιμές των τροφίμων, ούτε να υπάρξει κερδοσκοπία. Όλα επιστρέφουν στο σημείο που ήταν πριν» δήλωσε ο πρόεδρος Μοράλες. Ο Μοράλες, ο οποίος αντλεί τη δύναμή του από τη φτωχή πλειοψηφία των Βολιβιανών, βρέθηκε αντιμέτωπος με τη χειρότερη κρίση από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία: η εκλογική του βάση, αλλά και τα συνδικάτα ξεσηκώθηκαν, ζητώντας να μην καταργηθούν οι επιχορηγήσεις.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Μοράλες είχε υπεραμυνθεί του μέτρου, το οποίο είχε χαρακτηρίσει απαραίτητο για να μειωθούν οι εισαγωγές καυσίμων και να τονωθούν οι επενδύσεις στην παραγωγή πετρελαίου. Οι επιδοτήσεις στοιχίζουν στη Βολιβία περίπου 380 εκατ. δολάρια το χρόνο, ή περίπου 2% του ΑΕΠ της χώρας.

Ads

Ο Μοράλες εθνικοποίησε την ενεργειακή βιομηχανία λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2006 και δεσμεύτηκε να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή καυσίμων.