Σύμφωνα με στοιχεία που έφερε στο φως αρχαιολογική έρευνα προκύπτει ότι ακόμα και πριν από 8.000 χρόνια, οι κάτοικοι στο Περού μασούσαν φύλλα κόκας, τα οποία μάλιστα εμπλούτιζαν με ασβέστιο για μεγαλύτερη απόλαυση.

Ads

Μασημένα φύλλα κόκας και πέτρες πλούσιες σε ασβέστιο βρέθηκαν σε ερείπια κάτω από κατοικίες του Περού. Οι πέτρες ενδέχεται να καίγονταν για να προκύψει ίζημα ασβεστίου το οποίο μασημένο με την κόκα απελευθερώνει περισσότερες ενεργές χημικές ουσίες της και κατ’ επέκταση κάνει πιο αισθητές τις παρενέργειές της.

Γνωστές είναι οι χρήσεις των φύλλων κόκας και για ιατρικούς σκοπούς από την εποχή των Ίνκας, 3.000 χρόνια πριν. Αυτά περιέχουν χημικές ενώσεις γνωστές και ως αλκαλοειδή, τα οποία έχουν ήπια διεγερτικά αποτελέσματα, μειώνουν την πείνα, βοηθούν την πέψη και μπορούν να μετριάσουν τα προβλήματα που εμφανίζονται σε μεγάλο υψόμετρο ή περιβάλλον με λίγο οξυγόνο. Σήμερα, το πιο γνωστό αλκαλοειδές είναι η κοκαΐνη.

Η πρακτική ωστόσο της προσθήκης ουσιών πλούσιες σε ασβέστιο για να απομυζηθούν περισσότερα αλκαλοειδή χρονολογείται 8.000 χρόνια πριν, εξού και η επιστημονική κατέληξε στο παραπάνω συμπέρασμα.

Ads