Την εκτίμηση ότι η μέση θερμοκρασία της Γης θα αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, κάνουν Γερμανοί επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι η αύξηση αυτή είναι αναπόφευκτη παρά τις υποσχέσεις για περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Ads

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη του Ινστιτούτου Κλιματικών Ερευνών του Πότσνταμ, είναι «βέβαιη» η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά ενάμιση βαθμό, ενώ είναι «πολύ πιθανό» η αύξησή αυτή να ξεπεράσει τους 2 βαθμούς, μέχρι το τέλος του αιώνα. Πιο τρομακτικό; Σύμφωνα με το Ινστιτούτο η πιθανότητα η αύξηση της θερμοκρασίας να ξεπεράσει ακόμη και τους 3 βαθμούς, ξεπερνά το 50%.

Οι επιστήμονες που διενήργησαν την έρευνα πάντως επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει συναίνεση όσον αφορά το ποιο μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές επίπεδο ανόδου της θερμοκρασίας και αναφέρουν ότι ακόμα και μια αύξηση κατά δύο βαθμούς θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για το λιώσιμο των πάγων και τις βροχοπτώσεις. Σημειώνεται ότι η μέση θερμοκρασία της Γης έχει αυξηθεί ήδη κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης.

Τον περασμένο Νοέμβριο στην Κοπεγχάγη, 120 κράτη συμφώνησαν στην εθελοντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ώστε η συνολική άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τους δύο βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, καταλήγοντας σε μια συμφωνία μη δεσμευτικού χαρακτήρα παρά τις φιλοδοξίες για την αντικατάσταση του πρωτόκολλου του Κιότο. Όπως όμως δείχνει η νέα γερμανική μελέτη, ο πλανήτης μας ακολουθεί μια αυτοκαταστροφική πορεία, με «προδιαγραμμένη» – όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- μια πολύ μεγαλύτερη αύξηση θερμοκρασίας μέσα στον αιώνα μας.

Ads

Στο μεταξύ, οι Γερμανοί επιστήμονες κατηγορούν την Κίνα, που έχει αναδειχτεί ως ο μεγαλύτερος ρυπαντής παγκοσμίως, ότι έχει πάρει ανεπαρκή μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής, ενώ προειδοποιεί τις ΗΠΑ που έρχονται δεύτερες αναφορικά με τη ρύπανση, ότι ακόμα κι αν πληρούσαν τις δεσμεύσεις της συμφωνίας της Κοπεγχάγης, τα μέτρα τους θα ήσαν επίσης ανεπαρκή.