Στους 10,2 τόνους το χρόνο διαμορφώνονται οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά κεφαλήν στην Αττική, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία». Το μεγαλύτερο ποσοστό (86 %) οφείλεται στην κατανάλωση ενέργειας και το υπόλοιπο 14% στους λοιπούς τομείς (γεωργία, βιομηχανία, κ.α.).

Ads

Τα εν λόγω στοιχεία παρουσίασε στο συμπόσιο του ΣΕΒ για την εξοικονόμηση ενέργειας, ο Reiner Scheppelmann, διευθυντής του συντονιστικού κέντρου για την κλιματική αλλαγή του Αμβούργου, το οποίο έχει αναλάβει την υλοποίηση προγράμματος μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 80 % ως το 2050, σε 15 ευρωπαϊκές πόλεις.

Η Αθήνα συμμετείχε στην αρχική φάση του προγράμματος, αλλά στη συνέχεια αποχώρησε. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν, η ηλεκτρική ενέργεια στην ελληνική πρωτεύουσα καλύπτει το 30 – 50 % της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης στα κτίρια.

Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ δεν επαρκεί από μόνη της για την μείωση των εκπομπών CO2. O διευθυντής διαχείρισης ενέργειας της Deutsche Bank, κ. Ron Herbst παρουσίασε το πρόγραμμα μείωσης των εκπομπών CO2 που εφήρμοσε η τράπεζα διεθνώς στο δίκτυό της.

Ads

Μόνο στα κεντρικά γραφεία του ομίλου, στη Φρανκφούρτη, οι παρεμβάσεις που έγιναν οδήγησαν σε μείωση των εκπομπών CO2 και της κατανάλωσης ενέργειας κατά 55 %.