Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4.000 ετών, έχουν φθάσει οι μέσες μέγιστες παγκόσμιες θερμοκρασίες, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από ερευνητές του πανεπιστημίου Όρεγκον και θα δημοσιευθεί στο περιοδικό Science.

Ads

 
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη τα τελευταία χρόνια δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Μάλιστα, εξετάζοντας την θερμοκρασία της Γης μέχρι και 11.300 χρόνια πριν εκτιμούν ότι τις επόμενες δεκαετίες, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στον πλανήτη θα αυξηθεί σε πρωτοφανές επίπεδο, ξεπερνώντας επίπεδα θερμότητας ακόμη και εκείνων της γεωλογικής περιόδου του Ολόκαινου.
 
Το Ολόκαινο ξεκίνησε πριν από 12.000 χρόνια, όταν μεταβολές στην εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία προκάλεσαν το λιώσιμο τεραστίων παγετώνων στο βόρειο ημισφαίριο. Έτσι άρχισε να εκλείπει η Τελευταία Παγετώδης Περίοδος και να επικρατούν ηπιότερες κλιματικές συνθήκες που επέτρεψαν την εξάπλωση του σύγχρονου ανθρώπου στη Γη. Οι θερμοκρασίες του Ολόκαινου σύμφωνα με τους ειδικούς σταθεροποιήθηκαν πριν από 10.000 χρόνια. Η σταθεροποίηση αυτή κράτησε για 5.000 χρόνια περίπου, δίνοντας μετά την θέση της σε ποιο ψυχρές συνθήκες και αυτές με την σειρά τους σε θερμότερες. Οι τελευταίες εκτιμάται ότι ήταν εκείνες που επέτρεψαν στους Βίκινγκς να ταξιδέψουν στις βόρειες θάλασσες και να εποικήσουν την Γροιλανδία.