Η μεγάλη ξηρασία που χτύπησε την κεντρική Αφρική από τη δεκαετία του 1970 μέχρι το 1990 οφείλεται, κατά ερευνητές, μερικώς τουλάχιστον στην ατμοσφαιρική ρύπανση που προκάλεσε η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική. Η ξηρασία αυτή είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να πεθάνουν από την δίψα και την πείνα.

Ads

Σύμφωνα με την μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ των ΗΠΑ, οι εκπομπές θείου από τις βιομηχανικές χώρες, που μέχρι πρότινος δεν ελέγχονταν από κάποιο «σφιχτό» νομικό καθεστώς, έχοντας την ιδιότητα να ψύχουν τοπικά την ατμόσφαιρα προκάλεσαν μείωση της θερμοκρασίας στο βόρειο ημισφαίριο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μετατοπιστεί νοτιότερα η ζώνη των τροπικών βροχών.
 
Κατά συνέπεια εκδηλώθηκε εκτεταμένη ξηρασία στην κεντρική Αφρική και σε τμήματα της νότιας Αμερικής και της νότιας Ασίας. Αντίθετα, οι βροχοπτώσεις αυξήθηκαν σε νοτιότερες περιοχές των ηπείρων αυτών.
 
«Η ξηρασία είχε αποδοθεί τότε στην υπερβόσκηση και τις κακές αγροτικές πρακτικές στην Αφρική. Εξάλλου οι επιπτώσεις του θείου στην ατμόσφαιρα δεν ήταν ακόμα καλά μελετημένες», δηλώνει ο Ντάργκαν Φρίερσον του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, μέλος της ερευνητικής ομάδας, καλούμενος να σχολιάσει τον λόγο που μέχρι τώρα ήταν απαρατήρητες αυτές οι συνέπειες.
 
«Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι τη δεκαετία του 1970 δεν είχαν αναπτυχθεί ακόμα τα περίπλοκα υπολογιστικά μοντέλα που χρησιμοποιούν σήμερα οι κλιματολόγοι», σημειώνεται στην έκθεση της έρευνας που δημοσιεύεται στο Geophysical Research Letters.  
 
Σήμερα τα αερολύματα θείου έχουν πλέον μειωθεί δραστικά, και η ενδοτροπική ζώνη σύγκλισης μετακινήθηκε πίσω προς το βορρά τη δεκαετία του 1990, όμως οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η μετατόπιση των τροπικών βροχών μπορεί να συνδέεται και με άλλους παράγοντες.
 
Όπως σημειώνουν βέβαια, είναι θλιβερό το ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκάλεσαν κάποιοι τρίτοι.