Μια άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά δύο βαθμούς Κελσίου θα μπορούσε να επιφέρει το δεκαπλασιασμό του αριθμού των κυκλώνων μεγάλης έντασης, σύμφωνα με την έρευνα ενός Δανού κλιματολόγου που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα στις ΗΠΑ.

Ads

«Αν η θερμοκρασία ανέβει κατά ένα βαθμό, η συχνότητα των ακραίων κυκλώνων θα αυξηθεί κατά τρεις ή τέσσερις φορές και αν το κλίμα του πλανήτη γίνει πιο ζεστό κατά δύο βαθμούς, ο αριθμός αυτών των φαινομένων θα είναι δέκα φορές μεγαλύτερος», διευκρινίζει ο Άσλακ Γκρίνστεντ του Ινστιτούτου Νιλς Μπορ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, ο οποίος βασίστηκε σε ένα μοντέλο πρόβλεψης που λαμβάνει υπόψη την εξέλιξη των θερμοκρασιών σε όλο τον πλανήτη.
 
«Αυτό σημαίνει πως θα υπάρχει ένας κυκλώνας της ισχύος του ‘Κατρίνα’ κάθε δύο χρόνια» αντί για κάθε είκοσι χρόνια, όπως συμβαίνει ως τώρα, δήλωσε.
 
Από προηγούμενες έρευνες είχε ήδη διαπιστωθεί μια σχέση ανάμεσα στη συχνότητα των τροπικών καταιγίδων και των κυκλώνων και την άνοδο της θερμοκρασίας του κλίματος.
 
Ο Κατρίνα, ένας κυκλώνας ισχύος 5 (με ανέμους ταχύτητας 280 χλμ/ώρα) είχε καταστρέψει το 2005 τη Νέα Ορλεάνη και ήταν η πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ, καθώς και η πέμπτη πιο πολύνεκρη.
 
«Το μοντέλο μας δείχνει πως μια άνοδος της θερμοκρασίας μόνο κατά 0,4 βαθμό αντιστοιχεί σε διπλασιασμό της συχνότητας των κυκλώνων όπως ο Κατρίνα», εξηγεί ο επιστήμονας.