Επιστημονική έρευνα του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας προειδοποιεί για μαζική εξαφάνιση των ζώντων οργανισμών (τα ¾ των σημερινών) του πλανήτη στα επόμενα 300 χρόνια, αν οι άνθρωποι δεν αλλάξουν τις συνήθειές τους. Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής παλιοβιολογίας και παλαιοντολογίας Άντονι Μπαρνόσκι, σημαίνει τον κώδωνα του κινδύνου, εμφανίζεται όμως αισιόδοξος στο «Science», υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση δεν είναι μη αναστρέψιμη.

Ads

Αν όλα τα θηλαστικά που σήμερα θεωρείται ότι απειλούνται με εξαφάνιση, όντως εξαφανιστούν στα επόμενα 100 χρόνια, τότε σε 300 χρόνια το 75% περίπου όλων των θηλαστικών δεν θα υπάρχουν. «Κοιτάξτε έξω από το παράθυρό σας και φανταστείτε αν θα θέλατε να ζείτε σε έναν κόσμο, όπου τα τρία τέταρτα των ζωντανών οργανισμών δεν θα υπήρχαν πια.», τονίζει ο Μπαρνόσκι. Οι ερευνητές υπολογίζουν επίσης ότι από τα υπόλοιπα είδη (αμφίβια, πουλιά, ερπετά, φυτά και άλλες μορφές ζωής) περίπου το 1% ως 2% έχει εξαφανιστεί ενώ απειλείται με εξαφάνιση το 20% ως το 50%.

Η Γη έχει γνωρίσει ήδη πέντε μαζικές εξαφανίσεις των πλασμάτων που ζούσαν σε αυτήν, με γνωστότερη αυτή που προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινόσαυρων περίπου πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια. Η νέα έκτη μαζική εξαφάνιση, αν πραγματοποιηθεί, δεν θα έχει φυσικά αίτια, όπως οι προηγούμενες, αλλά θα προέλθει από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τις συνέπειές τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις βιολόγων, τα τελευταία 500 χρόνια έχουν εξαφανιστεί περίπου τα 80 από τα αρχικά 5.570 θηλαστικά, ρυθμός πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με αυτόν που καταγράφηκε στις προηγούμενες εξαφανίσεις. Στηριζόμενοι σε αυτές τις εκτιμήσεις, ο Μπαρνόσκι και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια νέα μαζική καταστροφή των ειδών, που μπορεί να διαρκέσει αρκετές χιλιάδες χρόνια.

Ads