Εγκρίθηκε το κείμενο της συμβιβαστικής συμφωνίας που προτάθηκε στη σύνοδο του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, στο Κανκούν του Μεξικού, ανοίγοντας το δρόμο για την οριστική έγκριση του από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και τους ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στη σύνοδο αυτή.

Ads

Οι διαπραγματεύσεις, πίσω από κλειστές πόρτες, ήταν έντονες και τελικά διαμορφώθηκε ένα σχέδιο συμφωνίας που θέτει ως στόχο τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου σε λιγότερο από 2 βαθμούς κελσίου και προβλέπει παράλληλα τη δημιουργία διεθνούς ταμείου για τη βοήθεια των αναπυσσόμενων χωρών να πληρώσουν για το κόστος της κλιματικής αλλαγής.

Συγκεκριμένα, το κείμενο προβλέπει τη δημιουργία «πράσινου ταμείου» ύψους 100 δισ. δολαρίων, μέχρι το 2020 για τις αναπτυσόμενες χώρες που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, ώστε να προστατευτούν τα τροπικά δάση αλλά και να ελεγθεί η αύξηση της θερμοκρασίας.

Ωστόσο, δεν ορίζει δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται εξάλλου για την αλλαγή του κλίματος. Το κείμενο θέτει απλά ένα στόχο για τη μείωση των εκπομπών αερίων μέχρι το 2050. Σημειώνεται ότι η αντίστοιχη συμφωνία στην περσινή σύνοδο της Κοπεγχάγης είχε κινηθεί σε παρόμοιο κλίμα, αλλά δεν εγκρίθηκε ποτέ από το σύνολο των χωρών της συνόδου του ΟΗΕ που περιελάμβανε περισσότερα από 190 χώρες.

Ads

Σημειώνεται ότι η συμβιβαστική συμφωνία εγκρίθηκε παρά τις αντιρρήσεις της Βολιβίας, της μόνης από τις 194 χώρες που αντιτάχθηκε στο κείμενο.

Όπως υποστήριξε ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κρις Χιουν, η έγκριση της συμφωνίας «θα αυξήσει τις πιθανότητες η Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει έναν δυσκολότερο στόχο για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα»

«Η συμφωνία του Κανκούν είναι ένα σημαντικό βήμα αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά να κάνουμε πριν από την επόμενη διάσκεψη για το κλίμα στην Νότιο Αφρική το επόμενο έτος» δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος για το κλίμα, Τοντ Στερν, ανέφερε ότι η συμφωνία στο Κανκούν θα μπορούσε να βοηθήσει τις πολιτικές προσπάθειες για την μείωση των εκπομπών εντός των ΗΠΑ.

«Κανένας από εμάς δεν γνωρίζει ακριβώς ποιο θα είναι το σχήμα της κλιματικής δράσης το επόμενο έτος. Θα υπάρχουν σημαντικά πράγματα που θα συμβαίνουν στην εκτελεστική πλευρά και στη νομοθετική πλευρά», τόνισε ο Στέρν.

«Η σύνοδος για το κλίμα στο Κανκούν βασίστηκε στο σύμφωνο της Κοπεγχάγης και προάγει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών», δήλωσε, σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στον πρόεδρο του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν, σύμφωνα με ανακοίνωση του λευκού οίκου.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει αναφέρει ότι θα αυξήσει στο 30% τον περιορισμό του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, από το 20% που ισχύει τώρα, σε περίπτωση που ο υπόλοιπος κόσμος πάρει σκληρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.