Ένα στα δέκα είδη ενδέχεται να εξαφανιστούν ως τα τέλη του αιώνα ως συνέπεια της ολοένα και εντονότερης κλιματικής αλλαγής. Η άνοδος της θερμοκρασίας, η αλλαγή στην περιοδικότητα βροχοπτώσεων και η αύξηση της οξείδωσης των ωκεανών είναι κάποιοι παράγοντες που επηρεάζουν τη ζωή και ανθεκτικότητα των ειδών.

Ads

Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ οι παλαιότερες προβλέψεις για την αναταπόκριση των ειδών στις κλιματικές αλλαγές, έχουν επαληθευτεί παρά την τότε αβεβαιότητά τους. Οι ερευνητές συνδύασαν 200 παλαιότερες προβλέψεις για την επιρροή της κλιματικής αλλαγής στην εξαφάνιση ζώων και φυτών και 130 αναφορές για αλλαγές που ήδη έχουν συμβεί.

Ο ερευνητής Δρ. Ίλια Μακλίν σημειώνει πως η έρευνα αυτή κρούει τον κώδωνα κινδύνου και πως οφείλουμε να δράσουμε αναλόγως για να προλάβουμε περεταίρω συνέπειες. Σύμφωνα με τον Δρ. Μακλίν η έρευνα αποδεικνύει πως οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αποτελούν πραγματικότητα.

Μέχρι το τέλος του αιώνα κινδυνεύουν πολλά είδη από την κλιματική αλλαγή αν δεν αντιστρέψουμε τις συνέπειές της ή δεν βοηθήσουμε τα είδη να ανταποκριθούν στην αλλαγή. Η γη φαίνεται να διανύει τον έκτο μαζικό αφανισμό κατά τον οποίο τα είδη χάνονται με πολύ εντονότερους ρυθμούς από το φυσιολογικό.

Ads