Την ανάγκη σε βάθος μεταρρύθμισης της Διακυβερνητικής Ομάδας ειδικών για την εξέλιξη του Κλίματος (Giec), ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη λαθών, όπως αυτά που έγιναν στην έκθεσή της του 2007, επισημαίνει σε έκθεσή του ο ΟΗΕ, στην οποία επιβεβαιώνεται παράλληλα η ποιότητα του έργου που επιτέλεσε η ομάδα αυτή.

Ads

«Η Giec πρέπει να μεταρρυθμίσει εκ βάθρων τη δομή της διεύθυνσης και να ενισχύσει τις διαδικασίες της για να αντιμετωπίσει εκτιμήσεις για το κλίμα όλο και πιο περίπλοκες» σημειώνει η έκθεση, χωρίς, ωστόσο, να θέτει υπό αμφισβήτηση τα συμπεράσματα της ομάδας των εμπειρογνωμόνων.

«Η μέθοδος που χρησιμοποιείται από την Giec για να παράγει περιοδικές εκτιμήσεις (για την Κλιματική Αλλαγή), στέφθηκε στο σύνολό της με επιτυχία» υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Η Giec, που έχει τιμηθεί με το Νόμπελ της ειρήνης, αναγκάστηκε να παραδεχθεί τον Ιανουάριο ότι είχε διαπράξει «θλιβερό λάθος», αναφέροντας στην τελευταία έκθεσή της το 2007 ότι οι παγετώνες των Ιμαλαΐων, υποχωρούν (λιώνουν) πιο γρήγορα από τους άλλους παγετώνες τον κόσμο, και «θα μπορούσαν να εξαφανιστούν έως το 2035 ή νωρίτερα».

Ads

Ισχυρίστηκε επίσης ότι το 55% της Ολλανδίας βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, αντί του 26% που αναφέρει η κυβέρνηση της χώρας αυτής η οποία έχει αναθέσει μια μελέτη στην Ολλανδική Υπηρεσία μελέτης του περιβάλλοντος (PBL).