Με ασυγκράτητη αισιοδοξία ξεκινάει το φετινό φθινόπωρο, αφού -σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research- επτά στους δέκα Έλληνες που έχουν ολοκληρώσει ή πρόκειται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους δήλωσαν πως θέλουν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό. Είναι γνωστό πως οι Έλληνες πτυχιούχοι είναι περιζήτητοι στο εξωτερικό και τους περιμένουν όλοι με ανοιχτές αγκάλες -μιας και τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι τα καλύτερα του κόσμου-, ενώ μεγάλα εργαστήρια του εξωτερικού αναζητούν εναγωνίως πτυχιούχους από την Ελλάδα, για να τους χρησιμοποιήσουν ως πειραματόζωα∙ θα τους βάλουν σε γυάλες και θα τους κοιτάνε.

Ads

Από τον pitsiriko, Lifo, 1.9.2010

Στην έρευνα της Κάπα Research, οι απόφοιτοι και οι τελειόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν διευκρινίζουν σε ποιες χώρες του εξωτερικού θα ήθελαν να μεταναστεύσουν, οπότε οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως μακριά από την Ελλάδα κι όπου θέλει ας είναι – ακόμα και στη Γη του Πυρός.

Οι Έλληνες διαπιστώνουν πως είναι δύσκολο να βρεις δουλειά στην Ελλάδα, αλλά από την άλλη είναι απόλυτα βέβαιοι πως στη Μεγάλη Βρετανία θα τους περιμένουν στο αεροδρόμιο και θα τους παρακαλάνε γονατιστοί να τους κάνουν τη χάρη να δουλέψουν γι’ αυτούς∙ οι επιχειρηματίες θα πλακώνονται στις μπουνιές για το ποιος θα αρπάξει τον Έλληνα για τη επιχείρησή του, ώστε να μη χάσει το κελεπούρι.

Ads

Οι τρεις στους δέκα τελειόφοιτους ή απόφοιτους που δεν θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα δεν το κάνουν από πατριωτισμό∙ είναι σίγουρο πως αυτοί έχουν κάποιο μπάρμπα που είναι στα πράγματα και θα τους χώσει στο Δημόσιο, οπότε δεν χρειάζεται να τρέχουν στο Ουζμπεκιστάν για να γνωρίσουν την επαγγελματική καταξίωση. Παράλληλα, είναι βέβαιο πως όσοι δηλώνουν πρόθυμοι να μεταναστεύσουν θα αλλάξουν αμέσως γνώμη, αν κάποιος κολλητός του μπαμπά τους νικήσει στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου και τους βρει μια ωραιότατη θέση στο ΚΕΠ του Δήμου Αμφιλοχίας∙ τότε θα αφήσουν κατά μέρος την κοσμοπολίτικη διάθεση και θα αποφασίσουν να θυσιαστούν για το καλό της πατρίδας.

Βέβαια, ακόμα και αυτοί που τελικά θα μεταναστεύσουν θα είναι όλη μέρα στα τηλέφωνα και θα πρήζουν τους γονείς τους να βάλουν λυτούς και δεμένους για να τους βρουν μια δουλειά στην Ελλάδα∙ θα τους τα κάνουν μπαλόνια.

Δεν θα πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως οι Έλληνες πτυχιούχοι πιστεύουν πως η Ελλάδα είναι μικρή για τα όνειρά τους και τους επαγγελματικούς τους στόχους, αφού όλοι οι Έλληνες θεωρούν τους εαυτούς τους παρεξηγημένες και αδικημένες μεγαλοφυΐες∙ δεν σας κρύβω πως κι εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συνεχίζω να γράφω στη LifO και δεν μου έχουν κάνει ακόμα πρόταση οι «New York Times» – κάποια συνωμοσία σε βάρος μου θα έχει γίνει.

Από την άλλη, κανείς δεν αναρωτιέται πώς γίνεται να είμαστε όλοι τόσο άξιοι, αλλά ταυτόχρονα να τα έχουμε κάνει εντελώς μαντάρα∙ ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας τόσοι καλοί μαζεμένοι δεν πέτυχαν ένα τόσο άθλιο αποτέλεσμα.

Στις απαντήσεις στην έρευνα της Κάπα Research οι νέοι εκφράζουν την έλλειψη εμπιστοσύνης στα κόμματα και στο κράτος, ενώ αποδίδουν την απόφασή τους να μεταναστεύσουν στη διαφθορά και την έλλειψη κανόνων αξιοκρατίας. Είναι αξιοπερίεργο το ότι εδώ και δεκαετίες όλοι στη χώρα μας κάνουν λόγο για αξιοκρατία, αλλά το 80% ψηφίζει κόμματα που οι πρόεδροί τους εκλέγονται με μόνο προσόν τη συγγένειά τους με τον ιδρυτή του κόμματος. Το σουρεαλιστικό είναι ότι πρωθυπουργοί όπως ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου υπόσχονται αξιοκρατία∙ είναι σαν εκείνους τους παπάδες, οι οποίοι μας ζητούν να είμαστε ταπεινοί και ελεήμονες, αλλά την ίδια στιγμή οι κοιλάρες τους τούς διαψεύδουν, αφού είναι φανερό πως οι ίδιοι τρώνε το φαΐ κάποιων άλλων συνανθρώπων μας και τους αφήνουν νηστικούς.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόθεση των απόφοιτων και τελειόφοιτων ΑΕΙ και ΤΕΙ να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό είναι πολύ θετική για τη χώρα, αλλά με την προϋπόθεση πως θα τους απαγορευτεί να επιστρέψουν για μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα∙ αν ο πληθυσμός της χώρας μειωθεί από τα 11 στα 7 εκατομμύρια, θα την περνάμε ζωή και κότα, ενώ θα βρίσκεις παντού θέση να παρκάρεις. Επίσης, όλοι αυτοί οι νέοι Έλληνες που θα πλημμυρίσουν τις ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να αποδειχτούν το μεγάλο όπλο της χώρας μας στην προσπάθειά της να αποφύγει τη χρεοκοπία, αφού οι περισσότεροι είναι τόσο κακομαθημένοι που είναι σίγουρο πως πολύ σύντομα θα σπάσουν τα νεύρα των Ευρωπαίων εταίρων μας και θα τους κάνουν να μας θερμοπαρακαλάνε να τους πάρουμε πίσω, οπότε μπορούμε κι εμείς να φανούμε μεγαλόψυχοι και να τους δεχτούμε ξανά στην Ελλάδα, ζητώντας, βέβαια, για αντάλλαγμα τη διαγραφή του χρέους.

Μια ζωή μέσα στους δρόμους
Για σοσιαλισμό καλά πάω;

Αίσθηση δημιούργησε η δήλωση που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου σε αμερικανική ηλεκτρονική εφημερίδα μέσα στο κατακαλόκαιρο για την ανάγκη αναζήτησης τέταρτου δρόμου προς τον σοσιαλισμό. Οι τρεις προηγούμενοι δρόμοι προς τον σοσιαλισμό οδηγούσαν ντουγρού στον καπιταλισμό, οπότε ο Γιώργος Παπανδρέου, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ανέλαβε να αρχίσει τις εξερευνήσεις για τον τέταρτο δρόμο.

Κάποιοι κακοήθεις απέδωσαν τη δήλωση του πρωθυπουργού στην ηλίαση από τις ατελείωτες ώρες πάνω στο κανό, αλλά κάνουν λάθος αφού ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μετάβασης στον σοσιαλισμό και θα ανακοινώσει λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες. Το μόνο στοιχείο που έχει διαρρεύσει μέχρι τώρα για τον τέταρτο δρόμο προς τον σοσιαλισμό είναι η πεποίθηση του Γιώργου Παπανδρέου πως θα πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Κοντορεβιθούλη και να αφήνουμε πίσω μας ψίχουλα -ώστε να μη χαθούμε ξανά-, αλλά να έχουμε τον νου μας να μην τα φάνε τα αδίστακτα καπιταλιστικά κοράκια.