Ads

Στην κατάληψη του ιρλανδικού φορτηγού πλοίου Rachel Corrie που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα προχώρησε ο ισραηλινός στρατός το πρωί του Σαββάτου. Το πλοίο έδεσε το απόγευμα στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ και σύμφωνα με εκπρόσωπο της ισραηλινής υπηρεσίας Μετανάστευσης, οι επιβάτες του «θα ανακριθούν πριν απελαθούν μέσα στις συντομότερες χρονικές προθεσμίες». Η ιστοσελίδα freegaza.org κάνει λόγο για βίαιη κατάληψη του πλοίου από ισραηλινούς κομάντος και ομηρεία των επιβατών του.

Λίγο μετά τις 12.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) το ισραηλινό ναυτικό αναχαίτισε στα διεθνή ύδατα το πλοίο που μεταφέρει χίλιους τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας σύμφωνα με τους Ιρλανδούς διοργανωτές.

Παράλληλα, ισραηλινά Μέσα αναφέρουν ότι η κατάληψη του πλοίου από Ισραηλινούς στρατιώτες πραγματοποιήθηκε χωρίς να προηγηθεί αντίσταση από τους επιβαίνοντες, ενώ δεν υπάρχουν και αναφορές για τραυματίες, κάτι που υποστηρίζει και το freegaza.org. «Οι δυνάμεις μας επιβιβάστηκαν στο σκάφος, και πήραν τον έλεγχο χωρίς καμία αντίσταση από το πλήρωμα και τους επιβάτες. Όλα έγιναν χωρίς βία» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στρατιωτική εκπρόσωπος του Ισραήλ.

Ads

Το πλοίο έχει 11 επιβάτες και οκταμελές πλήρωμα, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού. Οι επιβάτες είναι πέντε Ιρλανδοί, μεταξύ τους η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 1976 Μαϊρίντ Μαγκουάιρ από τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς και έξι Μαλαίσιοι, σύμφωνα με τους διοργανωτές της αποστολής.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε την «χωρίς θύματα» κατάληψη του Rachel Corrie. «Σήμερα είδαμε τη διαφορά ανάμεσα σε ένα πλοίο ειρηνιστών με τους οποίους διαφωνούμε, αλλά των οποίων σεβόμαστε το δικαίωμα μιας γνώμης διαφορετικής από τη δική μας, και ενός πλοίου του μίσους που οργανώθηκε από Τούρκους εξτρεμιστές που υποστηρίζουν την τρομοκρατία», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Νετανιάχου.

Η ιρλανδική οργάνωση που ναύλωσε το πλοίο Rachel Corrie, η Εκστρατεία Αλληλεγγύης Ιρλανδία Παλαιστίνη (IPSC), που εδρεύει στο Δουβλίνο, κατήγγειλε την κατάληψη του πλοίου της στα ανοικτά της Γάζας και την απαγωγή των επιβατών του. «Λίγο πριν τις 09.00 π.μ. (ώρα Ιρλανδίας) σήμερα το πρωί, ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε με βία το ιρλανδικό πλοίο με την ανθρωπιστικό βοήθεια (…). Για δεύτερη φορά σε λιγότερο από μία εβδομάδα, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν και άλλαξαν την πορεία ενός πλοίου που μετέφερε βοήθεια και δεν είχε όπλα», διαμαρτύρεται η IPSC σε ανακοίνωση της.

Από το πρωί του Σαββάτου, το πλοίο βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση από ισραηλινά πολεμικά και δεχόταν απειλές ότι οι στρατιώτες θα επιβιβαστούν στο πλοίο. Το πλήρωμα, ωστόσο, αγνοούσε τις διαταγές και συνέχιζε αποφασισμένο τον πλου του προς τη Γάζα. Η αντισυνταγματάρχης Αβιτάλ Λίμποβιτς δήλωσε ότι «Εάν δεν μάς αφήσουν καμία επιλογή θα πρέπει να επιβιβαστούμε στο πλοίο», ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «Ενημερώσαμε επανειλημμένα τους υπεύθυνους στο πλοίο ότι πρέπει να κατευθυνθούν προς το λιμάνι Ασντόντ και ότι υπάρχει αποκλεισμός στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας και συνεχίζουν τον πλου προς τη Γάζα».

Νωρίτερα, ισραηλινά σκάφη «αναχαίτισαν» περίπου 35 μίλια ανοιχτά της Γάζας το φορτηγό πλοίο, χωρίς όμως να επιβιβαστούν σε αυτό Ισραηλινοί στρατιώτες. Εκπρόσωπος της οργάνωσης Free Gaza και ένας δημοσιογράφος πάνω στο σκάφος του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera ανέφεραν ότι πολεμικά ακολουθούσαν το φορτηγό πλοίο. Το Al Jazeera μετέδωσε ότι δημοσιογράφος που βρίσκεται στο σκάφος είπε πως «μπορούμε να δούμε Ισραηλινά σκάφη πολύ κοντά μας. Μας ακολουθούν. Δεν έχει υπάρξει καμιά επαφή».

Οι ΗΠΑ απηύθυναν «επείγουσα έκκληση» προς τους επιβαίνοντες να μην επιχειρήσουν να πλεύσουν ως τη Γάζα και να αποφύγουν μια «αναμέτρηση για την ασφάλεια όλων» και να μεταβούν στο Ασντόντ ώστε να μεταφερθεί από εκεί η υλική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας».

Στο μεταξύ, ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης (OCI) συγκάλεσε για την Κυριακή σύνοδο της εκτελεστικής του Επιτροπής σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, αφιερωμένη στη φονική επίθεση του ισραηλινού στρατού την Δευτέρα κατά του στόλου της διεθνούς βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας. Η εκτελεστική επιτροπή αποτελείται από οκτώ μέλη (Μαλαισία, Σενεγάλη, Αίγυπτος, Συρία, Τατζικιστάν, Καζακστάν, Σαουδική Αραβία και Παλαιστίνη), ενώ στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η συνάντηση είναι ανοικτή και στις άλλες χώρες του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης

Τριάντα φορές πυροβολήθηκαν οι 9 Τούρκοι ακτιβιστές του «Στόλου της Ελευθερίας»

Πέντε ημέρες μετά την αιματηρή επίθεση του ισραηλινού στρατού κατά των ακτιβιστών του «Στόλου της Ελευθερίας», τα αποτελέσματα της νεκροψίας έδειξαν ότι οι 9 νεκροί Τούρκοι πυροβολήθηκαν συνολικά 30 φορές και πέντε πέθαναν από τραύματα που προκλήθηκαν από βολές πυροβόλου στο κεφάλι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας της Τουρκίας.

Τα αποτελέσματα της νεκροψίας έδειξαν πως οι περισσότεροι άνδρες κτυπήθηκαν με σφαίρες των 9mm, πολλές από τις οποίες ρίφθηκαν από κοντινή απόσταση. Δύο από τους άνδρες πυροβολήθηκαν πέντε φορές, ενώ άλλος άνδρας επλήγη έξι φορές, σύμφωνα με τις νεκροψίες που έγιναν στο ιατροδικαστικό εργαστήριο. Πέντε άνδρες πυροβολήθηκαν στο κεφάλι, είπε ο Χαλούκ Ιντσέ πρόεδρος του Ιατροδικαστικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη τον Γιαλτσίν Μπουγιούκ, αντιπρόεδρο του τουρκικού συμβουλίου ιατροδικαστικής που διενήργησε τις νεκροψίες την Παρασκευή, τα αποτελέσματα έδειξαν πως ένας 60χρονος, ο Ιμπραχίμ Μπιλγκέν, πυροβολήθηκε τέσσερις φορές στον κρόταφο, στο στήθος, στο γοφό και στην πλάτη, ανέφερε ο Guardian. Ένας 19χρονος, με το όνομα Φουλκάν Ντογκάν, ο οποίος έχει επίσης αμερικανική υπηκοότητα, πυροβολήθηκε πέντε φορές από απόσταση μικρότερη των 45 εκατοστών, στο πρόσωπο, στο πίσω μέρος του κεφαλιού, δύο στο πόδι και μία στην πλάτη. Άλλοι δύο άνδρες πυροβολήθηκαν τέσσερις φορές, Πέντε από εκείνους που σκοτώθηκαν πυροβολήθηκαν είτε στο πίσω μέρος του κεφαλιού είτε στην πλάτη, δήλωσε ο Μπουγιούκ, πάντα σύμφωνα με τον Guardian.

Εκτός από όσους σκοτώθηκαν, άλλοι 48 έφεραν τραύματα από πυροβόλο και έξι ακτιβιστών εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη, πρόσθεσε. Επίσης 24 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της ‘Αγκυρας, επτά από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Το Ισραήλ δήλωσε πως τα πολλαπλά τραύματα από βολές πυροβόλου δεν σημαίνουν ότι οι πυροβολισμοί ρίφθηκαν για άλλο λόγο εκτός από εκείνον της αυτοάμυνας.

Ο Χαλούκ Ίντσε δήλωσε πως μόνο σε μία περίπτωση υπήρξε τραύμα από μία και μοναδική σφαίρα, στο μέτωπο από μακρινή βολή, ενώ όλα τα άλλα πτώματα εμφανίζουν πολλαπλά τραύματα. Επίσης, όλες οι σφαίρες εκτός από μία που ανακτήθηκαν από τα πτώματα προέρχονταν από βολές των 9 mm. «Ήταν η πρώτη φορά που είδαμε αυτό το είδος υλικού να χρησιμοποιείται σε πυροβόλα όπλα. Ήταν απλώς κάτι που περιείχε πολλούς τύπους σφαιρών που χρησιμοποιούνται συνήθως σε κυνηγετικά όπλα. Εισέδυσε στην περιοχή του κεφαλιού στον κρόταφο και τη βρήκαμε ανέπαφη στον εγκέφαλο» τόνισε.

Τουρκία: Έρευνα για ενδεχόμενη ποινική δίωξη ανώτατων ισραηλινών αξιωματούχων

Τούρκοι εισαγγελείς άρχισαν έρευνα για ενδεχόμενη ποινική δίωξη εναντίον ανώτατων Ισραηλινών αξιωματούχων, μετά την ισραηλινή επιδρομή κατά του στολίσκου, γράφει σήμερα ο τουρκικός Τύπος.

Εάν το γραφείο του εισαγγελέα του Μπακιρκόι (Κωνσταντινούπολη) συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία, κατηγορίες θα απαγγελθούν εναντίον του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, του υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπαράκ και του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων Γκάμπι Ασκενάζι, σύμφωνα με την εφημερίδα Today’s Zaman.

Οι ανώτατοι αξιωματούχοι στη συνέχεια θα κατηγορηθούν για ανθρωποκτονία, τραυματισμούς, πειρατεία και επιθέσεις εναντίον πολιτών σε διεθνή ύδατα, σύμφωνα με την εφημερίδα. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν ωστόσο επιβεβαιωθεί από τους υπευθύνους του γραφείου του εισαγγελέα.