Ένα διήμερο πολύμορφων δράσεων κατά της ιδιωτικοποίησης του πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνα πραγματοποιήθηκε στις 30 και 31 Μαρτίου. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη συμβολική περικύκλωση του πάρκου, μια ανθρώπινα αλυσίδα «προστασίας» ώστε το πάρκο να παραμείνει δημόσιο, ελεύθερο, ανοιχτό.

Ads

 
Οι κάτοικοι ζητούν την αναβάθμιση του αρχαιολογικού χαρακτήρα του Πάρκου με την άμεση κατασκευή στην Ακαδημία Πλάτωνος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών και με τη δημιουργία ελεύθερων χώρων για Πράσινο και αθλητισμό, ποδηλατόδρομους και παιδικές χαρές.
 
«Ο χώρος όπου ιδρύθηκε το πρώτο δωρεάν πανεπιστήμιο του κόσμου από τον Πλάτωνα, εντός και εκτός αρχαιολογικού Πάρκου, οφείλει να αναδειχθεί ως σημείο αναφοράς για την παραγωγή πολιτισμού και γνώσης», επισημαίνουν οι κάτοικοι και πρσθέτουν:
 
«Αντιπαλεύουμε τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του, όπως και τα σχέδια παράδοσής του σε συμφέροντα διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, τα οποία σχεδιάζουν την ανέγερση γιγάντιου εμπορικού κέντρου τύπου mall, δηλώνοντας πως θα «αξιοποιήσουν» τον αρχαιολογικό χώρο και το μελλοντικό Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών».
 
Οι διήμερες δράσεις περιελάμβαναν μεταξύ άλλων συζητήσεις, παρουσιάσεις, προβολές, θεατρικές παραστάσεις, ομιλίες, συναυλίες, δράσεις ήπιας άθλησης, συλλογική κουζίνα και παρουσίαση του κινήματος χωρίς μεσάζοντες.
 
Στις δράσεις όπως είχε ανακοινωθεί συμμετείχαν οι: Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Σεπολίων- Ακαδημίας Πλάτωνος, Δίκτυο Αλληλεγγύης μέσα από την γνώση στην Πολιτεία, Συνεργατικό Καφενείο- European Villages, Λαογραφικός Σύλλογος Περπερούνα, Πολύτροπο Τέχνης, Περιβαλλοντικός Σύλλογος ΑΝΙΜΑ, Χώρος Πολιτισμού «ΕΟΣ art», ομάδα Quilombo, ο Σύλλογος «Εύ Πράττειν» και το ράδιο «Ιστόφωνο».

* Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Επιτροπής Κατοίκων για την προστασία του πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνα