Ευκολότερα πρόκειται να γίνουν τα πράγματα για όσους φοβούνται τις ενέσεις με τις «έξυπνες» βελόνες. Βρετανοί ερευνητές σχεδίασαν τη βελόνα που «αντιλαμβάνεται» πότε τρυπάει τη φλέβα με συνέπεια να αποφεύγεται η περαιτέρω πίεση και ο πόνος του ασθενή.

Ads

Πρόκειται για ερευνητές του πανεπιστημίου Νότιγχαμ Τρεντ και της εταιρίας ιατρικού εξοπλισμού Olberon που με επικεφαλής τον δρα Αμίν Αλ-Χαμπαιμπέχ σχεδίασαν τη σύριγγα που έχει την ιδιότητα να σταματάει όταν διαπεράσει το τοίχωμα της φλέβας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι ιατρικές ενδοφλέβιες ενέσεις συνήθως αποτυγχάνουν την πρώτη φορά ταλαιπωρώντας τόσο τους ασθενείς όσο και το νοσοκομειακό προσωπικό γεγονός που δεν πρόκειται να συμβαίνει με το νέο αυτό σχεδιασμό.

Όπως δήλωσε ο Χαμπαϊμπέχ «όταν η βελόνα βρίσκει τη φλέβα, η πίεση μετακινεί ένα διάφραγμα που ενεργοποιεί την απόσυρση της βελόνας μέσω της δύναμης ενός μικροσκοπικού ελατηρίου. Η νέα βελόνα χρησιμοποιείται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως οι υπάρχουσες, όμως δουλεύει αυτόματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται πια να ξέρει ο χειριστής της σύριγγας πότε τρύπησε τη φλέβα».

Ads

Μάλιστα το κόστος της «έξυπνης» σύριγγας αναμένεται σύμφωνα με τους ερευνητές να είναι ίδιο με αυτό της συμβατικής σύριγγας.