Πρόκειται για την ιδέα πέντε φίλων που σύντομα έγιναν πολύ περισσότεροι. Οι ποδηλατικές Παρασκευές ξεκίνησαν το Φεβρουάριο του 2008. Κάποιος είχε την ιδέα ότι η παρέα θα μπορούσε να μεγαλώσει μέσω του Facebook, του χώρου κοινωνικής δικτύωσης με τους εκατομμύρια οπαδούς. Ένα χρόνο αργότερα η ποδηλατική παρέα ξεπερνούσε τα 600 άτομα ενώ οι φίλοι της σελίδας στο Facebook ξεπερνά τους 4.000. Η ποδηλατική Παρασκευή έγινε συνήθεια και πήρε το όνομα Freeday.

Ads

Στη σελίδα αναρτώνται κάθε Πέμπτη οι ανακοινώσεις για τη διαδρομή και τον προορισμό κάθε Παρασκευής ο οποίος κάθε φορά είναι διαφορετικός. Το ραντεβού δίνεται κάθε Παρασκευή στο σταθμό του ηλεκτρικού στο Θησείο, στην πλατεία Ασωμάτων, στις 21:30 ενώ η αναχώρηση γίνεται στις 10:00. Η μεγάλη παρέα κάνει ομαδική στάση 40′ λεπτών περίπου όταν φτάσει στον προορισμό της για φαγητό και ξεκούραση. Η βόλτα συνεχίζει με την επιστροφή και λήγει τις πρώτες πρωινές ώρες ξανά στο σταθμό του Θησείο περίπου στις 02:00. Στη συνέχεια ομάδες γειτόνων οργανώνονται για την επιστροφή στο σπίτι. Όλοι εκτός από αυτούς που θέλουν να συμμετάσχουν στην «παλαβοβόλτα». Απευθύνεται στους αμετανόητους που επιθυμούν βόλτα με τα ποδήλατά τους μέχρι πρωίας.

Όλοι οι ποδηλάτες είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τους κανόνες της freeday καθώς και τον οδηγό της βόλτας με το φωτάκι προκειμένου να παραμένουν ασφαλείς. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες οι κανόνες «δεν έχουν σκοπό να ‘καλουπώσουν’ το ελεύθερο πνεύμα που τις διακατέχει, αλλά να βοηθήσουν στην εύρυθμη λειτουργία τους». «Δεν έχουμε αρχηγούς, είμαστε μόνο μια γελαστή παρέα συνοδοιπόρων, που συνυπάρχουν αρμονικά στον δρόμο ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες και τίποτε άλλο» θα διαβάσει κανείς στη σελίδα.

Η συνύπαρξη των πολλών απαιτεί τάξη για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων στο δρόμο και η συντροφικότητα δίνει την απαραίτητη ασφάλεια συμμετοχής, σε ένα εγχείρημα που δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Η συντροφικότητα είναι σύμφωνα με την ομάδα το πιο απαραίτητο συστατικό καθώς αν κάποιος ποδηλάτης αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα στο δρόμο ολόκληρη η «ποδηλατοπομπή» θα σταματήσει έως ότου λυθεί.

Ads

Οι συμμετέχοντες είναι άνθρωποι διαφορετικοί ηλικιακά και κοινωνικά. Ένα πλήθος από διαφορετικά φύλα, κοινωνικές τάξεις, επαγγέλματα, ενδιαφέροντα και ιδεολογίες. Κοινοί παρονομαστές το ποδήλατο, η αγάπη για τη ζωή, η συντροφικότητα και η απόδραση από την καθημερινότητα της πόλης. Η πόλη μπορεί να γίνει πολύ όμορφη όταν υπάρχει καλή παρέα. Ακόμη περισσότερο όταν η παρέα μεγαλώνει και γίνεται συλλογικότητα.