Οικονομικές διακοπές κοντά στη φύση και προσφορά στο περιβάλλον συνδυάζουν τα προγράμματα εθελοντικής εργασίας που προτείνουν για το καλοκαίρι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF και «Μεσόγειος SOS».

Ads

Της Κατερίνας Ρόββα, για την εφημερίδα Έθνος, της 8ης Ιουνίου του 2010

Με στόχο τη συνεισφορά στις τοπικές κοινωνίες μέσω της εθελοντικής εργασίας το «Μεσόγειος SOS» και η WWF διοργανώνουν ομαδικές εξορμήσεις σε επιλεγμένα σημεία της χώρας με πλούσιες εμπειρίες για τους συμμετέχοντες. Τα φετινά προγράμματα περιλαμβάνουν τη Ρόδο, την Κρήτη, τη Ζάκυνθο, το Πήλιο, τη Ναυπακτία, τη Λίμνη Κερκίνη και τις Πρέσπες και διαρκούν από τις 11 Ιουλίου έως τις 21 Αυγούστου.

Οσοι επιλέξουν το Μεσόγειος SOS θα πρέπει να έχουν ηλικία μεταξύ 20 και 40 ετών και καλούνται να καταβάλλουν 120 ευρώ για τη μεταφορά, τη δεκαήμερη διαμονή τους, ετήσια συνδρομή στην οργάνωση, ασφάλιση και αναμνηστικό μπλουζάκι. Η συμμετοχή στα προγράμματα του WWF κοστίζει 105 ευρώ, ποσό το οποίο καλύπτει τη διαμονή, τη διατροφή, την ασφάλιση, ξεναγήσεις και περιηγήσεις και οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι μεταξύ 18 και 35 ετών. Αιτήσεις συμμετοχής αποστέλλονται στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις [email protected] μέχρι την Παρασκευή 11 Ιουνίου και [email protected] έως τις 20 Ιουνίου.

Ads

Μεσόγειος SOS

* ΡΟΔΟΣ (17-26/07): Ενημέρωση για τα προβλήματα των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων και μεταλαμπάδευση της γνώσης στους κατοίκους και τους τουρίστες της περιοχής περιλαμβάνει η συμμετοχή στο πρόγραμμα. Οι ενδιαφερόμενοι θα καθαρίσουν τις παραλίες της νότιας Ρόδου, θα στηρίξουν τις τοπικές εκδηλώσεις της Απολακκιάς και θα… χορτάσουν καρπούζι στην ετήσια Γιορτή Καρπουζιού.

* ΠΗΛΙΟ (21-30/7): Καθαρισμός και σήμανση παραδοσιακού καλντεριμιού που οδηγεί στο κατάφυτο χωριό, εκδρομές – πεζοπορίες σε γειτονικές περιοχές, λειτουργία ενημερωτικού περιπτέρου στην πλατεία του Αγ. Λαυρεντίου περιλαμβάνονται στις υποχρεώσεις των εθελοντών, οι οποίοι θα ολοκληρώσουν την παραμονή τους με ένα γλέντι προς τιμήν τους.

* ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ (3-12/08): Απευθύνεται στους πιο… σκληροπυρηνικούς του είδους που αναζητούν μια αυθεντική «απόδραση στη φύση». Η εθελοντική ομάδα θα διαμείνει στην Πυλλήνη, θα ανοίξει μονοπάτια στο βουνό και θα καθαρίσει τα ρέματα στον Εύηνο. Μετά τη σκληρή εργασία… κάτω από τον ήλιο, οι εθελοντές θα συμμετάσχουν στις τοπικές αυγουστιάτικες εκδηλώσεις: θέατρο, αθλητισμός και βόλτα στο ποτάμι.

WWF

* ΣΟΥΔΑ ΧΑΝΙΩΝ (11-24/07): Με στόχο την αποκατάσταση και διαχείριση του σημαντικού υγροτόπου Μορώνη, που αντιμετωπίζει αυξανόμενες απειλές, 15 εθελοντές θα απομακρύνουν τα φερτά υλικά και θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση οικοτουριστικών διαδρομών. Οι συμμετέχοντες θα διαμείνουν στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού στη Σούδα.

* ΖΑΚΥΝΘΟΣ (18-31/07): Οι εθελοντές θα εργαστούν στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου του Λαγανά, η οποία θεωρείται εξαιρετικής σημασίας για τη διατήρηση του πληθυσμού της θαλάσσιας χελώνας Caretta Caretta. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συντήρηση μονοπατιών, αυλακιών, πασσάλων, του φυλακίου που βρίσκεται εντός της προστατευόμενης παραλίας των Σεκανίων και δύο περιβαλλοντικές εκδηλώσεις.

* ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ (25/07-07/08): Μία από τις πλουσιότερες ορνιθοπανίδες της Ευρώπης εντοπίζεται στη λίμνη Κερκίνη. Η κατασκευή πλωτών ξύλινων βάσεων για φώλιασμα σπάνιων πουλιών, η κατασκευή τεχνητών θέσεων ανάπαυσης πουλιών και η συντήρηση των υποδομών από τους εθελοντές θα ενισχύσουν τις προσπάθειες για τη διατήρηση του σπάνιου υγροτόπου.

* ΠΡΕΣΠΕΣ (08-21/08): Η μεγαλύτερη στον κόσμο αποικία αργυροπελεκάνων -ενός είδους που απειλείται παγκοσμίως με εξαφάνιση- βρίσκεται στη Μεγάλη Πρέσπα, μαζί με πολλά σπάνια και προστατευόμενα είδη. Οι εθελοντές θα καταγράψουν τους πελεκάνους που διέρχονται από το όρος Βαρνούντα, ενώ θα διαμείνουν στον βιολογικό σταθμό φιλοξενίας εθελοντών της Ελληνικής Εταιρείας.

«Το σημαντικότερο ήταν το έργο που αφήσαμε πίσω μας»

Δέχτηκε τη μεγάλη πρόκληση και είπε το «ναι» στα εθελοντικά προγράμματα του Μεσόγειος SOS. Η 28χρονη Σοφία Πολυχρονοπούλου, απόφοιτος της σχολής Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πειραιά, περιγράφει με ζωντανά χρώματα την εμπειρία της από την αποστολή στον Αγιο Λαυρέντιο Πηλίου το καλοκαίρι του 2008.

«Εργαζόμασταν, αλλά το κάναμε κάτω από τη σκιά εννιά πλατάνων, μέσα στο φυσικό περιβάλλον που σου παρέχει την καλύτερη έμπνευση», διηγείται κάνοντας τον απολογισμό.

«Είχα και κατά το παρελθόν εργαστεί ως εθελόντρια σε περιβαλλοντικές οργανώσεις, όμως ήταν η πρώτη φορά που μου δινόταν η ευκαιρία να συνδυάσω ένα ταξίδι με τη δράση για το περιβάλλον. Ετυχε εκείνη την περίοδο να έχω τη δυνατότητα του χρόνου, ήθελα μια αλλαγή περιβάλλοντος, μου άσκησε μεγάλη έλξη η διαφορετικότητα και η συναναστροφή με νέο κόσμο. Στη δική μου ομάδα ήμαστε έξι άτομα – κατά τύχη μόνο κορίτσια- και αυτό λειτούργησε πολύ συλλογικά. Ηταν για μένα ένα εναλλακτικό είδος διακοπών που μου χάρισε τη δυνατότητα να συνεισφέρω σε φυσικό περιβάλλον και, το πιο σημαντικό, να πηγαίνω σε ένα μέρος και να νιώθω πολίτης του».

Η Σοφία εξηγεί πως ακόμη και σήμερα, δύο χρόνια μετά τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα, έχει διατηρήσει επαφές με τις κοπέλες που γνώρισε, και είναι ένα από τα στοιχεία που κρατά μέσα της. «To Μεσόγειος SOS εξασφαλίζει πάντα με κάποιον τρόπο τη διαμονή των συμμετεχόντων», εξηγεί. «Εμείς μέναμε οι μισές στο σπίτι μιας κυρίας η οποία απουσίαζε εκείνο το χρονικό διάστημα και το είχε παραχωρήσει για αυτόν τον σκοπό αφιλοκερδώς και σε ένα άλλο σπίτι ντόπιου. Η τοπική κοινωνία μάς υποδέχτηκε πολύ καλά, και μάλιστα αρκετές φορές ήρθαμε σε συνεργασία με εκπρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις εργασίες που κάναμε. Ηρθα σε επαφή με ανθρώπους και από την ανταλλαγή αυτή προέκυψαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα», προσθέτει και λέει: «Το σημαντικότερο από όλα, όμως, είναι το έργο που αφήσαμε πίσω μας. Οταν πηγαίνουμε πίσω στην πλατεία Χατζή, την οποία ανακατασκευάσαμε και καθαρίσαμε, νιώθουμε πραγματικά μεγάλη περηφάνια».