Σήμερα ξεκινά επίσημα το θερινό ηλιοστάσιο, σύμφωνα με το αστρονομικό ημερολόγιο. Το θερινό ηλιοστάσιο, στο βόρειο ημισφαίριο λαμβάνει χώρα στις 20:16 ώρα Ελλάδος, σηματοδοτώντας την μεγαλύτερη διάρκεια της μέρας και την μικρότερη της νύχτας εντός του έτους, καθώς από αύριο η μέρα θα αρχίσει πάλι να μικραίνει.

Ads

Το Θερινό Ηλιοστάσιο εορτάζεται σήμερα στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου σε μια εκδήλωση με τίτλο «Βιώνοντας το Σέλας» με δωρεάν είσοδο. Επίσημος προσκεκλημένος είναι ο κ. Terence Murtagh, γενικός διευθυντής της Evans and Sutherland, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες πλανηταρίων στον κόσμο, ο οποίος είναι επίσης καλλιτέχνης και δημιουργός της συγκεκριμένης πλανηταριακής παράστασης. Για τη δημιουργία της παράστασης αυτής, ταξίδεψε δώδεκα φορές έως τη Βόρεια Αλάσκα και τη Βόρεια Νορβηγία, όπου και κατέγραψε το μοναδικό θέαμα για τους θόλους των Πλανηταρίων.

Η 25λεπτη παράσταση είναι η πρώτη πλανηταριακή παράσταση σε παγκόσμιο επίπεδο που καταγράφει το Σέλας σε όλη του την μεγαλοπρέπεια και το προβάλλει καλύπτοντας πλήρως τον τεράστιο θόλο του Ευγενίδιου Πλανηταρίου (950 τ.μ.). Θα πραγματοποιηθούν τρείς προβολές σήμερα: στις 20:00, στις 21:00 και στις 21:30. Η είσοδος και στις τρείς προβολές είναι ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας που θα αρχίσουν να διανέμονται από τις 19:00 και έως εξαντλήσεως των θέσεων.