Η Δρ. Χάρις Καρνέζη προτείνει μία πρωτοποριακή μέθοδο για την θεραπεία του αυτισμού μέσω της θεατρικής έκφρασης. Η επιστήμονας και ηθοποιός, ανακάλυψε ότι οι στόχοι του θεάτρου ταιριάζουν με τις ανάγκες των αυτιστικών παιδιών , αντιλέγοντας στην άποψη ότι ο αυτισμός δεν επιτρέπει στα άτομα να έχουν κοινωνικές σχέσεις και δραστηριότητες.

Ads

Η Δρ Καρνέζη σπούδασε ηθοποιός στην Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη και δούλεψε ως ηθοποιός στο θέατρο, στην ελληνική τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Στην συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό με θέμα «το Θέατρο στην Εκπαίδευση». Επιστρέφοντας στην Ελλάδα συμμετείχε και πάλι σε θεατρικές παραστάσεις, εργάστηκε στο Βρετανικό Συμβούλιο ως υπεύθυνη καλλιτεχνικών εκδηλώσεων έως ότου έφυγε για να κάνει διδακτορικό στην Ιρλανδία.

Η νέα μέθοδος προέκυψε όταν ανέλαβε, κατά το διδακτορικό της, να κάνει θέατρο σε μια ομάδα παιδιών με σύνδρομο Ασπεργκερ και κατάφερε να θεραπεύσει ένα παιδί που ήταν στο φάσμα του αυτισμού.

Το μοντέλο της ονομάζεται Γνωστικό Συμπεριφορικό Δράμα (Cognitive Behaviour Drama-CBD), το οποίο συνδυάζει για πρώτη φορά μεθόδους της ψυχολογίας για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, όπως η γνωστική και κυρίως η συμπεριφορική, με την τέχνη του θεάτρου. Το σημείο τομής του θεάτρου με τον αυτισμό βρίσκεται στην φύση του αυτισμού. Καθώς βασική αδυναμία των παιδιών είναι να μπουν στη θέση των άλλων, να κατανοήσουν πως αισθάνονται και να ανταποκριθούν με ευαισθησία στις ανάγκες τους, το θέατρο απαιτώντας την κατανόηση των σχέσεων, και την ανακάλυψη και την εξέλιξη των εκφραστικών μέσων του καθένα, δρα θεραπευτικά.

Ads

Η βάση της μεθόδου CBD είναι το εκπαιδευτικό μοντέλο DIE, που βασίζεται στην τέχνη του θεάτρου και δεν συνδέεται με τον αυτισμό αλλά είναι μια μεθοδολογία, χρήσιμη για εκπαιδευτικούς που αναζητούν νέους, βιωματικούς τρόπους να προσεγγίσουν τους μαθητές τους και να τους παρακινήσουν να κατανοήσουν κι όχι να αναπαράγουν γνώσεις. Η Δρ Καρνέζη, προσάρμοσε το μοντέλο αυτό στο πρόγραμμά της έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες παιδιών και εφήβων στο φάσμα του αυτισμού. Στοχεύει στην τόνωση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης των συμμετεχόντων έτσι ώστε να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνική ζωή.

Η μελέτη της Χάρις Καρνέζη παρουσιάστηκε σε διεθνή συνέδρια για τον αυτισμό που έγιναν στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη, όπου κλήθηκε για να διδάξει την μέθοδό της.