Αποζημίωση 17.000 ευρώ επιδικάστηκε σε Έλληνα πολίτη, ο οποίος είχε ξυλοκοπηθεί άγρια από αστυνομικούς, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για τη σωματική και την ηθική βλάβη την οποία υπέστη.

Ads

Το ΕΔΑΔ δέχτηκε ότι ενώ ο προσφεύγων πολίτης ξυλοκοπήθηκε άγρια από αστυνομικούς κατά τη διαδικασία ελέγχου, οι δράστες τελικά δεν τιμωρήθηκαν λόγω ανεπαρκούς διερεύνησης της υπόθεσης από τις αστυνομικές και τις δικαστικές Αρχές. Η διάρκεια των περίπου πέντε ετών που κράτησε ο αγώνας του πολίτη στα εθνικά δικαστήρια χαρακτηρίστηκε «αδικαιολόγητη» και «μη εύλογη», ενώ συνιστά για τον πολίτη «μη δίκαιη δίκη», αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η διάρκεια που κράτησε ο αγώνας είχε ως τελικό αποτέλεσμα την αθώωση των δραστών – αστυνομικών – με ανεπαρκές αιτιολογικό, σύμφωνα με το ΕΔΑΔ. Επίσης, το ΕΔΑΔ αμφισβήτησε έμμεσα την αμεροληψία του ανακριτικού υπαλλήλου που προέβη στην έρευνα των περιστατικών, αφού και ο ίδιος ήταν αστυνομικός. Το Δικαστήριο, λοιπόν, αμφισβήτησε την ορθότητα της εκτίμησης που έγινε κατά το στάδιο της προανάκρισης όπου ελήφθησαν υπόψη, από τον αστυνομικό που διενήργησε την έρευνα, μόνο οι καταθέσεις των… συναδέλφων του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση του ΕΔΑΔ, οι υπόλοιπες καταθέσεις που αφορούσαν τρίτους αυτόπτες μάρτυρες χαρακτηρίστηκαν από τον προανακριτικό υπάλληλο ως… υποκειμενικές, ανακριβείς και αναληθείς που είχαν στόχο να πλήξουν την αξιοπιστία της Αστυνομίας.

Μετά τα παραπάνω, ο πολίτης εκτός από δαρμένος, βρέθηκε και κατηγορούμενος για αντίσταση κατά της Αρχής, επίθεση και σωματική βλάβη αστυνομικών οργάνων την οποία (σύμφωνα με το σκεπτικό) ουδέποτε έπραξε. Οπως επισημαίνεται στην απόφαση του ΕΔΑΔ, ούτε ο αρμόδιος εισαγγελέας ούτε κι ο ανακριτής έδειξαν να προβληματίζονται από τους ισχυρισμούς του πολίτη κατά την απολογία του, οπότε τόνιζε ότι οι τρεις δράστες αστυνομικοί τού ράγισαν το σαγόνι, τον χτύπησαν στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να χρειαστεί ράμματα κ.λ.π. παρά το ότι υπήρχαν και οι σχετικές βεβαιώσεις από δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστικά, στην απόφαση του ΕΔΑΔ αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της απολογίας του ουδόλως ελήφθησαν υπόψη τα εμφανή του τραύματα.

Ads

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Θεσσαλονίκης, στις 14/01/2005, απάλλαξε από τις κατηγορίες τον πολίτη, καταλήγοντας στο γενικό συμπέρασμα ότι υπήρξε μόνο «λεκτική σύγκρουση» μεταξύ αυτού και των αστυνομικών. Ωστόσο, η απάντηση του ΕΔΑΔ σχετικά με αυτό είναι ότι «μια λεκτική απλά διαφωνία δεν μπορεί να δικαιολογήσει την πρόκληση από την αστυνομία τόσο σοβαρών σωματικών βλαβών».

Απαλλαγή αστυνομικών, ένοχος ο… δαρμένος!

Στις 13.06.2005, με πρωτοβουλία του προσφεύγοντα η υπόθεση κατά των αστυνομικών άνοιξε εκ νέου αλλά το Εφετείο Θεσσαλονίκης εν τέλει απάλλαξε, διότι κρίθηκε ότι ο ίδιος υπέπεσε σε αντιφάσεις όσον αφορά τον αυτουργό των τραυματισμών του, αλλά και τον τόπο της κακοποίησής του (αν δηλ. συνέβη κατά την ώρα του επεισοδίου και τη μεταγωγή του ή και κατά την παραμονή του στο Τμήμα.

Το ΕΔΑΔ πάντως έκρινε ότι αδιαμφισβήτητα ο προσφεύγων τραυματίστηκε κατά τον χρόνο που βρισκόταν υπό την ευθύνη των αστυνομικών οργάνων και για τον λόγο αυτόν ευθύνεται η Αστυνομία για τα τραύματα που έφερε (παραβίαση του άρθρου περί απαγόρευσης βασανιστηρίων).

Το περιστατικό συνέβη στην Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης στις 23/12/2001, όταν αστυνομικοί σταμάτησαν το αυτοκίνητο που επέβαινε ο εν λόγω πολίτης για έλεγχο. Εκεί επενέβη ένας γνωστός του και άλλοι θαμώνες μιας καφετέριας και απροσδόκητα ξέσπασε συμπλοκή μεταξύ τους και των αστυνομικών. Το θύμα δεν ενεπλάκη αλλά κρύφτηκε στην καφετέρια για να μην βρεθεί αναμεμιγμένος, αλλά τον ακολούθησαν οι αστυνομικοί και τον ξυλοκόπησαν.