Νιώθετε πως σας ταλαιπωρεί ακόμη η ζαλάδα από το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς; Ένα υποκατάστατο τεχνητό αλκοόλ το οποίο έχει παραχθεί από χημικές ουσίες παρόμοιες στη σύνθεσή τους με το Valium, μπορεί και δίνει στους ανθρώπους το συναίσθημα της ευχαρίστησης και της ελαφράς μέθης χωρίς να επηρεάζονται μέρη του εγκεφάλου που οδηγούν στη μείωση των αντανακλαστικών και τον ύπνο κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Και εξουδετερώνεται απλά με ένα χάπι…

Ads

Αντίθετα με όλες αυτές τις ανόητες μεθόδους για την καταπολέμηση της μέθης, το τεχνητό αλκοόλ το οποίο αποτρέπει τον πονοκέφαλο της επόμενης μέρας, αναπτύσσεται από μερικούς σοβαρούς επιστήμονες στο Imperial College London. Ο καθηγητής David Nutt, ένας από τους σημαντικότερους Βρετανούς ερευνητές φαρμάκων, πρόσφατα απαλλάχθηκε από τα χρέη κυβερνητικού συμβούλου για τα σχόλια πάνω στην κάνναβη και το ecstasy. Πλέον προσπαθεί να αλλάξει τον τρόπο που οι Βρετανοί νομίζουν και αισθάνονται, όταν περιέρχονται σε κατάσταση μέθης.

Το τεχνητό αλκοόλ αναπτύσσεται με βάση χημικά συγγενή με εκείνα που περιέχονται σε ηρεμιστικά όπως το Valium – στη συγκεκριμένη περίπτωση ερευνώνται οι βενζοδιαζεπίνες, εκ των η διαζεπάμη αποτελεί την κύρια δραστική ουσία του Valium. Σύμφωνα με τον Nutt, η ουσία αυτή αποτελεί το μέλλον για τη χρήση ποτών αποφεύγοντας τον εθισμό, την ευερέθιστη συμπεριφορά και πλέον τη μέθη. Χρησιμοποιώντας την πιο κατάλληλη από τις χιλιάδες ουσίες, οι ερευνητές εργάζονται πάνω στην παραγωγή ενός άχρωμου και άγευστου συνθετικού, το οποίο θα μπορέσει τελικά να αντικαταστήσει το αλκοόλ που περιέχεται στη μπίρα, το κρασί και το λικέρ.

Οι «πότες» μπορούν να «κατεβάσουν» όσα ποτήρια τεχνητού αλκοόλ θέλουν, παρόλα αυτά θα παραμείνουν ελαφρώς μεθυσμένοι από το πρώτο μέχρι το τελευταίο ποτό, έχοντας πλήρη συναίσθηση και παραμένοντας σε νόμιμα όρια, είτε το θέλουν είτε όχι. Αν κάποιος αισθανθεί έντονη ζαλάδα προκειμένου π.χ. να γυρίσει σπίτι μετά από μια pub με το αυτοκίνητο, τα έντονα συναισθήματα της μέθης μπορούν να σταματήσουν αμέσως με ένα απλό αντίδοτο χάπι που μειώνει τις επιδράσεις του τεχνητού αλκοόλ στους υποδοχείς του εγκεφάλου.

Ads

Στόχος του Nutt και της εταιρείας που το αναπτύσσει, οι άνθρωποι που τους αρέσει να πίνουν να μεταπηδήσουν εθελοντικά σε ένα άλλο είδος ποτού που δεν θα έχει τη δύναμη του αυθεντικού αλκοόλ. Παρόλα αυτά, όσον αφορά στο ζήτημα της δημόσιας υγείας δεν φαίνεται και τόσο κακή ιδέα.