Το μόριο, το οποίο κάνει το δέρμα τόσο ευαίσθητο στον πόνο που αισθανόμαστε από το κάψιμο μετά από πολύωρη έκθεση στον ήλιο ανακάλυψαν επιστήμονες σε πρόσφατη ερευνά τους. Η ανακάλυψη του μορίου θα βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν παυσίπονα που θα σταματούν τον πόνο του καμμένου από τον ήλιο δέρματος αλλά και επιπλέον θα ανακουφίζουν άλλες χρόνιες ασθένειες όπως η αρθρίτιδα.

Ads

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εξέθεσαν μικρά κομμάτια από δέρμα από τις πατούσες αρουραίων και από τους αγκώνες δέκα συμμετέχοντων στην ακτινοβολία UVB, την υπεριώδη ακτινοβολία που προκαλεί τα ηλιακά εγκαύματα. Δύο ημέρες αργότερα, οι ερευνητές πήραν τα μικροσκοπικά δείγματα από τον ήλιο. Ανακάλυψαν ότι μια πρωτεϊνή η CXCL5, την οποία παράγουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος όταν έχουν υποστεί βλάβη οι ιστοί του σώματος, ήταν σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Για να διαπιστώσουν αν όντως η πρωτεϊνη σχετίζεται με την εαυισθησία και τον πόνο που νιώθουμε στο δέρμα μας όταν καιγόμαστε από τον ήλιο, οι επιστήμονες εισήγαγαν την πρωτεϊνη σε αρουραίους που δεν είχαν εκτεθεί στην ακτινοβολία UVB. Οι αρουραίοι έδειξαν την ίδια εαυαισθησία στο δέρμα με αυτούς που είχαν καεί από τον ήλιο.

Επιπλεόν οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να μειώσουν την ευαισθησία και τον πόνο των αρουραίων χορηγώντας τους αντισώματα που μπλοκάρουν τις συνέπειες της CXCL5.

Ads

Επειδή η αντίδραση κατά του καψίματος είναι το ίδιο μονοπάτι που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για την αντίδραση στις φλεγμονές, οι ερευνητές ελπίζουν ότι η καλύτερη κατανόηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αναλγητικά για επώδυνες φλεγμονώδεις ασθένειες όπως η αρθρίτιδα και η κυστίτιδα.

Βέβαια οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο πόνος και η εαυαισθησία στο δέρμα δεν είναι τα μόνο αρνητικά από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου αλλά η ακτινοβολία καταστρέφει και το DNA κάτι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine