Τέλος σε προβλήματα στη μέση αναμένεται μέσα σε μια δεκαετία, να δώσουν καλλιεργημένοι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι. Μετά από πειράματα οι δίσκοι αυτοί αποδείχθηκε ότι “λειτουργούν” όπως ακριβώς οι πραγματικοί.

Ads

Οι δίσκοι αυτοί περιέχουν κύτταρα που απορροφούν τους κραδασμούς και έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσονται και να προσαρμόζονται στις συνθήκες του οργανισμού.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη με επικεφαλής τον Δρ Λόρενς Μπονασάρ, αφού έλαβαν κύτταρα από τη σπονδυλική στήλη προβάτων, τα τοποθέτησαν στην σπονδυλική στήλη αρουραίων. Τα εμφυτεύματα αποδείχθηκαν ανθεκτικά στο χρόνο και μάλιστα αναπτύχθηκαν σε αυτά νέα κύτταρα από τον οργανισμό των αρουραίων, σε μόλις έξι μήνες από την επέμβαση.

Ο καθηγητής Αμπέι Πάντιτ από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας επισήμανε ότι τα αποτελέσματα αυτά φανερώνουν με ποιο τρόπο μπορεί να βοηθηθεί ο άνθρωπος στο μέλλον: Περαιτέρω μελέτες θα αποδείξουν αν και πώς τα εμφυτεύματα αυτά θα είναι κατάλληλα για τον άνθρωπο. Σε πέντε χρόνια είναι πιθανό να ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και σε δέκα χρόνια ίσως να εφαρμόζονται σε ασθενείς.

Ads