Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την έναρξη λειτουργίας της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia. Με στόχο τον εμπλουτισμό της ελληνικής έκδοσής της, της Βικιπαίδεια, διοργανώθηκε στο Βόλο σχετικό εργαστήριο, το οποίο συμπεριλαμβάνεται σε μια σειρά δράσεων, που έχουν προγραμματιστεί σε πανελλαδικό επίπεδο στο πλαίσιο του έργου «Δες την Ψηφιακά 2.0».

Ads

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Κεντρική Βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας, την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) και τους συντάκτες της Wikipedia.

«Θεωρούμε πως είναι υποχρέωσή μας η προώθηση του Ελεύθερου Ανοικτού Λογισμικού στην Εκπαίδευση, καθώς και η χρήση της δωρεάν ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Μαγνησίας.

Το 2011 συμπληρώνονται 10 χρόνια από τη δημιουργία της Wikipedia, της σύγχρονης διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας ανοικτού περιεχομένου, που χρησιμοποιείται και συντάσσεται από εκατομμύρια ανθρώπους σ’ όλο τον πλανήτη. Επιπλέον, το 2011 συμπληρώνονται 260 χρόνια από την έκδοση της εγκυκλοπαίδειας «Encyclopedie», των Ντυντερό και Ντ’Αλαμπέρ, μιας μεγάλης προσπάθειας για τη δημιουργίας ενός συλλογικού έργου αναφοράς για τη διάδοση της γνώσης των ιδεών του διαφωτισμού. Εξάλλου, το 2011 έχει ανακηρυχτεί ως έτος Ψηφιακής Εγκυκλοπαίδειας από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων.

Ads

Στόχος της διοργάνωσης του εργαστηρίου, σύμφωνα με τον κ. Καπανιάρη, υπήρξε η αρχική ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η εξοικείωση με την Wikipedia των εκπαιδευτικών της περιοχής. Εκδηλώσεις, όπως το εργαστήριο εμπλουτισμού της Wikipedia, θα επαναληφθούν, ενώ στόχος είναι να συνδυαστούν και με άλλες δράσεις, που αφορούν την προώθηση του Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα.

Παράλληλα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Μαγνησίας θα προσπαθήσει, σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς, να συμμετάσχει στη νέα πρόσκληση για τον εμπλουτισμό της Wikipedia, με περιεχόμενο από τον πολιτιστικό, φυσικό, λαογραφικό, αρχαιολογικό, αλλά και ευρύτερα τουριστικό πλούτο του νομού.

Επιπλέον, οι δράσεις στοχεύουν στον εμπλουτισμό των λημμάτων της Wikipedia, μέσω της συμμετοχής ομάδων/κοινοτήτων, αλλά και φυσικών προσώπων, που αισθάνονται ότι είναι μέρος της Κοινωνίας της Γνώσης, μιας γνώσης που δεν περιορίζεται σε επαΐοντες, αλλά αναπτύσσεται με την εθελοντική συνεισφορά, την τεκμηρίωση και την αμφισβήτηση της μονοδιάστατης αυθεντίας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές της Wikipedia, εμπειρίες από τη συγγραφή άρθρων/λημμάτων και διεξήχθη βιωματικό σεμινάριο συγγραφής άρθρων.

Η κοινότητα της ελληνικής έκδοσης της Wikipedia επιδιώκει, ακόμα, η Βικιπαίδεια να γίνει μια από τις καλύτερες διεθνώς, αυξάνοντας ποσοτικά και ποιοτικά τα λήμματά της, με τη συστηματική προσθήκη νέου περιεχομένου. Η πορεία της προς αυτό τον στόχο θα ενισχυθεί με επιπλέον ανάπτυξη και αξιολόγηση περιεχόμενου, με ανοιχτή διαδικασία, στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι, μέσα από την δράση https://mywikipedia.ellak.gr