Τις νοητικές ασκήσεις μέσω υπολογιστή με τη σωματική άσκηση, μέσα σ’ ένα περιβάλλον υποβοηθούμενης διαβίωσης συνδυάζει πιλοτικό πρόγραμμα, με στόχο την πρόληψη της νοητικής έκπτωσης σε άτομα τρίτης ηλικίας και τη βελτίωση της σωματικής κατάστασης. Το πρόγραμμα «Αναμνήσεις που διαρκούν» πραγματοποιείται από τις αρχές του μήνα ταυτόχρονα σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες και μέχρι στιγμής έχει θετικές ενδείξεις.

Ads

Ο λόγος για μια ενοποιημένη τεχνολογική πλατφόρμα που στοχεύει στη νοητική και σωματική άσκηση, με τη χρήση λογισμικού και την παροχή βοήθειας μέσω αισθητήρων, σε περίπτωση που κάποιος ηλικιωμένος, ο οποίος ζει μόνος, πάθει ατύχημα μέσα στο σπίτι του.

Η πλατφόρμα αυτή αποτελείται από τρεις διασυνδεδεμένες μονάδες, οι οποίες αλληλεπιδρούν και αλληλοσυμπληρώνονται για να παρέχουν τις υπηρεσίες του συστήματος: τη μονάδα αυτόνομης διαβίωσης, τη μονάδα νοητικής άσκησης και τη μονάδα σωματικής άσκησης, οι οποίες θα μπορούσαν να εγκατασταθούν σε ιδιωτικές κατοικίες, κέντρα ημερήσιας φροντίδας ή τυπικές ιατρικές δομές, επιτρέποντας τη φυσική και νοητική άσκηση, κάτω από εξατομικευμένη επιτήρηση και χωρίς ατυχήματα.

Η μονάδα αυτόνομης διαβίωσης βασίζεται στο σύστημα eHome, το οποίο περιλαμβάνει ένα δίκτυο ασύρματων αισθητήρων, που είναι κατανεμημένοι σε διάφορα σημεία του σπιτιού και είναι συνδεδεμένοι μ’ ένα κεντρικό σύστημα. Στην περίπτωση που, λόγου χάρη, ο ηλικιωμένος πέσει, η πτώση εντοπίζεται από τους αισθητήρες, ενεργοποιείται το σύστημα και ειδοποιείται κάποιος οικείος του στο τηλέφωνο το οποίο έχει δηλωθεί.

Ads

Η μονάδα νοητικής άσκησης είναι σχεδιασμένη για την παροχή εξάσκησης μέσω εξειδικευμένου λογισμικού. Για τη διαδικασία εξάσκησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια ποικιλία λογισμικών, που επιλέγονται και προσαρμόζονται γλωσσικά και λειτουργικά στις ανάγκες της κάθε χώρας, που μετέχει στο πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι καθώς η νοητική άσκηση γίνεται νοητική άσκηση γίνεται με οθόνες αφής, οπότε δεν δυσκολεύονται στη χρήση των υπολογιστών.

Η μονάδα σωματικής άσκησης περιλαμβάνει συνηθισμένα μηχανήματα γυμναστικής, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες των ηλικιωμένων. Η μόνη απαραίτητη προϋπόθεση για την επιλογή των μηχανημάτων είναι να μπορούν να παρέχουν ηλεκτρονικά στοιχεία για τις επιδόσεις των ασκούμενων. Τα στοιχεία αυτά θα μεταφέρονται με ειδική σύνδεση προς το υπόλοιπο σύστημα έτσι ώστε τα αποτελέσματα να λαμβάνονται υπόψη και στη νοητική άσκηση.

Στην Ελλάδα συμμετέχουν στο πρόγραμμα 32 άτομα ηλικίας 60-75 ετών, υγιή ή με κάποια μορφή νοητικής έκπτωσης ή ήπια άνοια, στο κέντρο «Αγία Ελένη» της Θεσσαλονίκης. Το πρώτο μέρος του «Αναμνήσεις που διαρκούν» υποστηρίζεται από γιατρούς, γυμναστές, ψυχολόγους και φυσιοθεραπευτές, θα διαρκέσει δύο μήνες, έως το Φεβρουάριο του 2011. Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες οκτώ ατόμων, που μετέχουν για ένα 45λεπτο, 3-5 φορές την εβδομάδα, στο τμήμα που αφορά τη νοητική άσκηση και 2-3 φορές εβδομαδιαίως, στο τμήμα σωματικής άσκησης.

Οι φορείς διεξαγωγής των πιλοτικών δοκιμών στην Ελλάδα περιλαμβάνουν: το Κέντρο Υγείας Βύρωνα (100 χρήστες), το Δήμο Υμηττού (100 χρήστες) και το Κέντρο Ημέρας «Αγία Ελένη» της Ελληνικής Εταιρίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών στη Θεσσαλονίκη (50 χρήστες).