Ένα νέο νόμο ενέκρινε το περουβιανό Κογκρέσο, ο οποίος διαφυλάσσει το δικαίωμα των ιθαγενών να λαμβάνουν έγκαιρα γνώση και να συναποφασίζουν ελεύθερα για ό,τι επηρεάζει τους ίδιους και τα εδάφη τους. Ο νόμος χαρακτηρίζεται σημαντικό βήμα προόδου, καθώς τα τελευταία χρόνια οι Ινδιάνοι του Περού έχουν δεχτεί πρωτοφανή πίεση λόγω της επιθετικής αναπτυξιακής πολιτικής. Η Οργάνωση των Ινδιάνων του Αμαζονίου, πάντως, αν και χαιρετίζει θετικά αυτή την απόφαση, τονίζει ότι πρόκειται για το πρώτο μόλις βήμα.

Ads

Σήμερα, εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν δικαιώματα εκμετάλλευσης του 70% των εδαφών του Αμαζονίου. Με το νέο νόμο, όμως, γίνονται πράξη οι διατάξεις του διεθνούς δικαίου για την προστασία των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων φυλών. Στο παρελθόν, το Περού είχε επανειλημμένα αποτύχει να εφαρμόσει αυτές τις διατάξεις, δίνοντας το έναυσμα για εκτεταμένες διαμαρτυρίες των αυτοχθόνων πληθυσμών. Για παράδειγμα, ένας αντίστοιχος νόμος είχε εμποδιστεί με βέτο από τον πρώην πρόεδρο του Περού, Άλαν Γκαρσία.

Η οργάνωση των Ινδιάνων του Αμαζονίου AIDESEP χαιρέτησε την απόφαση της τωρινής περουβιανής κυβέρνησης, αλλά προειδοποίησε ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα για την εγγυημένη εξασφάλιση των δικαιωμάτων των ιθαγενών. «Δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε ψευδείς θριαμβολογίες. Εναπόκειται τώρα στην κυβέρνηση να σχηματίσει μια εθνική οργάνωση ιθαγενών… προκειμένου να υπάρξει αυστηρή συμμόρφωση με το νέο νόμο».