Ένα νέο, πιο ευέλικτο καθεστώς πνευματικών δικαιωμάτων θέλει να εγκαθιδρύσει ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ για το Runet, όπως είναι γνωστό το ρωσόφωνο κομμάτι του ίντερνετ.

Ads

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, ο Μεντβέντεφ ζήτησε από το υπουργείο επικοινωνιών της χώρας να προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές, «που θα επιτρέπουν στους διαδικτυακούς συντάκτες, να διαθέτουν το περιεχόμενό τους σε έναν απεριόριστο αριθμό ανθρώπων, με όρους ελεύθερης άδειας (free licensing).»

Το προτεινόμενο αυτό σύστημα πνευματικής ιδιοκτησίας, έχει πολλά κοινά με τη πρωτοβουλία των Creative Commons, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης από το Σαν Φρανσίσκο, η οποία δημιούργησε πνευματικές άδειες που επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες να μοιράζονται δωρεάν το περιεχόμενό τους, με συγκεκριμένους περιορισμούς.

Ο Ρώσος πρόεδρος έφτασε σε αυτή την απόφαση, μετά τις αρκετές συναντήσεις που πραγματοποίησε με κορυφαίους μπλόγκερ και δημοσιογράφους τον περασμένο Απρίλιο.

Ads

Παράλληλα, ο Μεντβέντεφ ζήτησε από το υπουργείο να ετοιμάσει προτάσεις, ώστε να μειωθεί η ευθύνη των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης για τα σχόλια των αναγνωστών στις σελίδες τους.