Λύση στην ακτοπλοϊκή απομόνωση της Γαύδου αναμένεται να δώσει το ταχύπλοο «Gavdos Express 1», το οποίο θα πραγματοποιήσει το πρώτο του δρομολόγιο από τον Πειραιά την Κυριακή 20 Μαρτίου.

Ads

Την προσεχή Κυριακή, εάν το επιτρέψει ο καιρός, θα καταπλεύσει για πρώτη φορά στο λιμάνι της Γαύδου το «Gavdos Express 1». Το ταχύπλοο, που κατασκευάστηκε πριν από τρία χρόνια, έχει δυνατότητα μεταφοράς 65 ατόμων, αναπτύσσει ταχύτητα 25 – 28 κόμβους, είναι κλειστού τύπου και αποκλειστικά επιβατηγό.

Το νησάκι της Γαύδου, το οποίο αποτελεί το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με την ακτοπλοϊκή του σύνδεση, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο. Το πρόβλημα εντάθηκε από την 1η Ιουλίου 2010, όταν εφαρμόστηκε η Ευρωπαϊκή οδηγία 9818, με την οποία πλοία ανοικτού τύπου, όπως αυτά που εξυπηρετούσαν τη Γαύδο, δεν μπορούν να εκτελούν δρομολόγια πέραν των 21 ναυτικών μιλίων.

Αυτό είχε ως συνέπεια να καταργηθούν τα δύο δρομολόγια της εταιρίας ΑΝΕΝΔΥΚ που συνέδεαν καθημερινά τη Γαύδο με λιμάνια της Κρήτης (Χώρα Σφακίων & Παλαιόχωρα). Μάλιστα, την περίοδο κακοκαιρίας, το νησί έμεινε αποκλεισμένο για 11 ολόκληρες ημέρες, αφού τα μικρά πλοία που εξυπηρετούν τη γραμμή δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν λόγω απαγορευτικού.

Ads