Με μια εικαστική έκθεση 101 σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών άνοιξε μετά από 40 χρόνια τις θυρες της η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Π. Γερουλάνου, του δημάρχου Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο οποίος εγκαινίασε την έκθεση, καθώς και πολλών τούρκων αξιωματούχων.

Ads

«Μία υπογραφή λείπει. Εμμένουμε και αναμένουμε. Η έκθεση ας αποτελέσει προανάκρουσμα της επαναλειτουργίας της Σχολής και έμμεσος κρούση κώδωνος ενάρξεως των μαθημάτων και πάλι» είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εγκαινιάζοντας την έκθεση των 101 εικαστικών καλλιτεχνών, με τίτλο «Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη».

«Είναι εκπληκτικό το ότι ανοίγει η Σχολή της Χάλκης. Η τέχνη μπορεί να κάνει ό,τι δεν μπορεί να κάνει η πολιτική», σχολίασε στην εφημερίδα Τα Νέα ο ζωγράφος Ομέρ Καλεσί, στενός φίλος του Ζακ Λακαριέρ και του Αλέκου Φασιανού. «Η τέχνη κινεί το σύμπαν, δεν έχει σύνορα, δεν μπορεί να αγνοήσει τη γειτνίαση των δύο λαών».«Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη έκθεση που μας επιτρέπει όχι μόνο να δούμε την εικαστική σκηνή της Ελλάδας και να επικοινωνήσουμε με την άλλη πλευρά του Αιγαίου, αλλά είναι και μια ευκαιρία για να ανοίξει η Σχολή της Χάλκης. Είναι σημαντικό για όλους μας», δήλωσε η Τουρκάλα ζωγράφος Νουρ Οζάλπ, που ζει τα τελευταία 20 χρόνια στη Γερμανία.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκαν και πολλοί παλιοί μαθητές της Έλληνες της Πόλης, αραβόφωνοι ορθόδοξοι, Τούρκοι αξιωματούχοι και καλλιτέχνες, Έλληνες που ταξίδεψαν ειδικά για να παραστούν στην ιστορική στιγμή όπου η Θεολογική Σχολή της Χάλκης άνοιξε και πάλι τις πόρτες της, σημειώνει το σχε3τικό ρεπορτάζ των Νέων.

Ads

«Δεν πρόκειται απλώς για ελπίδα ότι θα επαναλειτουργήσει η Σχολή. Τα πράγματα έχουν προχωρήσει πολύ. Ολα εξαρτώνται πλέον από την επανεκλογή της κυβέρνησης Ερντογάν, καθώς τώρα ο Τούρκος πρωθυπουργός πρέπει να ασχοληθεί με το δημοψήφισμα που θα του επιτρέψει να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση», αναφέρουν πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, και προσθέτει ότι αν επανεκλεγεί η κυβέρνηση, η επαναλειτουργία της Σχολής θεωρείται σχεδόν βέβαιη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.